Најновије

ЛЕЖИМО НА БЛАГУ, А И НЕ ЗНАМО: У Србији расте на сваком кораку, а странци дају 8.000 евра за кг!

БЕОГРАД - Бели тартуф или другачије кухињски дијамант је врста печурке чија цена достиже од 2.000 до 8.000 евра по килограму. И управо земља Србија лежи на тим белим дијамантима.

Благо Србије (Фото: Јутјуб)

На чак 250 локација у Србији пронађено је неколико врста тартуфа. Тачније, пронађено је 13 врста тартуфа, што је скоро половина свих познатих европских врста тартуфа.
Међутим, упркос огромном потенцијалу овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори.
Бели тартуф, кухињски дијамант, храна богова или јело аристократа, како га све називају, најцењенија је и најскупља печурка на свету из једног простог разлога- не може се вештечки узгајати, а једино његово станиште је дивљина.
Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. А сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам. Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе. У Србији ова скупоцена посластица може се наћи у западном Срему, јужном Банату, околини Панчева, Ваљева, Бора… Потражња за тартуфима је огромна на светском тржишту. У Америци можете наћи да средњи хамбргер са тартуфима кошта 5.000 долара, а килограм чоколаде посуте тартуфима чак 6.000 долара. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Небојша Јеврић: Молер

На зиду Парохијског дома, увек пуног, дао је да се нацрта Ајфелова кула са минаретом и хоџ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА