Најновије

ПРИЈАТЕЉСКА ЕВРОПСКА УНИЈА? Ступио на снагу ССП између ЕУ и тзв. Косова!

БРИСЕЛ - Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) између Еуропске уније и Косова ступио је на снагу, саопштила је Европска комисија.

Европска комисија саопштила да је ступио на снагу ССП између ЕУ и тзв. Косова (Фото: Википедија/flickr)

У саопштењу се каже да ће споразум, којим се утврђује уговорни однос између ЕУ и Косова, допринети спровођењу реформи и омогућити Косову да се приближи Европи.

Овим Споразумом почиње нова фаза у односима ЕУ и Косова и њиме се битно доприноси миру, стабилности и благостању на Косову и у региону, изјавила је висока представница ЕУ Федерика Могерини.

Комесар политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан је оценио да је споразум кључни корак у односима ЕУ и Косова и додао да ће он олакшати даље спровођење реформи и отворити врата за трговину и улагања.

У саопштењу Европске комисије се каже да се поштовање кључних демократских начела и главних елемената који чине срж јединственог тржишта ЕУ основа споразума и додаје да се њиме успоставља подручје слободне трговине и омогућава примена европских стандарда у другим областима.

Споразумом су обухваћени и политички дијалог, сарадња у великом броју области, од образовања и запошљавања до енергетике, животне средине, правосуђа и унутрашњих послова. Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА