Најновије

ТУРЦИ ПУЦАЈУ НА ИЗБЕГЛИЦЕ: Убијено најмање 16 људи, међу њима и деца!

Турске снаге пуцале су на избеглице које беже од сукоба у Сирији, међу којима је и 16 особа убијено, тврди Сиријска опсерваторија за људска права.

Турци пуцају (Фото: ЈуТјуб)

Како се наводи, више од 16 особа је убијено, а више извора каже да је тај број далеко већи, а да су међу жртвама и деца. Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону, наводи да је у последња четири месеца убијено 16 људи који су покушали да нађу уточиште у Турској. Међу њима је, истичу, троје деце. У другом случају који је ова организација истражила, убијен је један мушкарац и његово дете у Рас ел Еину, на источном крају турско-сиријске границе. На западу земље, две избеглице су наводно убијене 5. марта, у месту Гувечи. "То се дешава у свим деловима. То се дешава људима који долазе из Идлиба, Алепа, области под контролом Исламске државе, курдских области", рекао је портпарол Сиријске опсерваторије за Индипендент. Други извори, укључујући кријумчара и шефа Слободне сиријске полиције (која има подршку Запада), рекли су за Тајмс да је број избеглица које су турске снаге убиле вероватно неупоредиво већи. Тешко је рећи тачан број јер се, како кажу, убијени са сиријске стране границе сахрањују у зони сукоба. "Турски војници би требало да помогну избеглицама да пређу границу, да им помогну са стварима. Уместо тога, пуцају на њих", каже један кријумчар. Иначе, ово није први пут да се турске власти сусрећу са критикама због њиховог третмана избеглица. У марту, турска обалска стража је, према извештајима, напала чамац са мигрантима у Егејском мору. Како пише Индипендент, могуће је да ће најновије тврдње подстаћи ЕУ да преиспита договор са Турском, према којем се мигранти који чамцима дођу у Грчку враћају у Турску, уколико не буду затражили азил или њихов захтев буде одбијен. Заузврат, Турска од ЕУ добија 4,6 милијарди долара помоћи, а турски грађани ће од јуна моћи да путују без виза у земље шенгенског простора.
За сваког мигранта депортованог у Турску, ЕУ ће по једну сиријску избеглицу, које се већ налазе у Турској, разместити у неку од земаља Уније. Међутим, тај број је ограничен на 72.000 људи.
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА