Најновије

СТИЖЕ СОЛАРНА ОЛУЈА КОЈА ЋЕ ЗАУСТАВИТИ ПЛАНЕТУ: Очекује се прекид електро комуникација годинама!

Процене указују да би катастрофални догађај могао довести до проблема који ће коштати између 600 милијарди и 2,6 трилиона долара.

Соларна олуја (Фото: secretsofthefed.com)

Научници се припремају за соларну олују која би могла онемогућити било какве електронске комуникације на дужи период, па можда чак и годинама.
Многи људи су и даље незаинтересовани или чак несвесни могућности да геомагнетска олуја која долази са сунца може изазвати велику штету животу на Земљи. Али на такву могућност америчко одељење за националну безбедности и НАСА, озбиљно гледају а научници упозоравају да човечанство треба да уради све да би се носило са овим проблемом. "Свемирско време" је раније правило проблеме, реметило технологије и доводило до видљивих промена. Али никада као код злогласног Карингтон догађаја 1859., који је изазвала једна од најгорих познатих геомагнетских олуја. Ако такав догађај треба да "удари" на Земљу, он може зауставити комуникационе сателите, ГПС системе па чак и авионе од летења. То такође може довести и до трајних проблема, бришући многе податке из меморије рачунара. Његови ефекти могу трајати месецима или чак годинама, док би власти морале да раде на поправци инфраструктуре на коју се ослања савремени свет. Процене осигурања "Лојд" из Лондона указују на то да сређивање свих проблема могло коштати између 600 милијарди и 2,6 трилиона долара. Америчка влада тренутно веома озбиљно ради да се зауставе неки од тих ефеката - укључујући боље предвиђање "свемирског времена". "Знамо да постоји јаз у нашој способности да проценимо угроженост и последице", рекао је Џек Андерсон, виши аналитичар америчког Министарства за унутрашњу безбедност. У овом тренутку, научници нису у стању да да предвиде какви ће све проблеми испливати. "Када систем почне да пропада, то би могло да се дешава каскадно и на начин који не могу ни замислити," каже Данијел Бејкер, директор Лабораторије за атмосферске и свемирску физику на Универзитету у Колораду. Али влада САД је на "преокрету" решавања проблема, каже Тамара Дикинсон, виши стручни сарадник у Канцеларији за науку и технологију Беле Куће. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА