Најновије

ХРАБРИ РУСИ: Педесетпет година од лета Гагарина у свемир

Совјетски космонаут Јуриј Гагарин, на данашњи дан пре 55 година, постао је први човек који је одлетео у свемиру и за 108 минута облетео Земљу око орбите у космичком броду Васток. Гагарин, који је тада имао 27 година, полетео је 12. априла 1961. године из свемирског центра Бајконур у 6.07 часова по локалном времену, подсећа Спутњик.

Јуриј Гагарин (Фото: Јутјуб)

Гагрин је имао чин поручника, а после обављене мисије унапређен је у чин пуковника. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је тешко преценити значај првог одласка човека у свемир. „Лет Вастока обележио је нову еру у историји цивилизације и потврдио изузетан допринос наше земље напретку у свету. Гагариново дело приказује јунаштво и несебичност руског народа, његову способност да буде најбољи у решавању најсофистициранијих и заиста епохалних проблема”, оценио је Лавров за Раша Тудеј.
Шеф совјетског свемирског програма и совјетски ракетни стручњак Сергеј Корољов, након Гагариновог лета, рекао је да је руски космонаут доказао за шта је човек способан и оценио да је „то било прометејско дело”. „Он је отворио пут ка непознатом свету за људе и он им је пренео веру у њихове споствене могућности и подстакао их на самопоузданије и одлучније кораке”, навео је Корољов, подсећа ТАСС. Током прославе јубиларних 50 година од Гагариновог лета у свемир 2011. године, Генерална скупштина УН прогласила је 12. април за Међународни дан лета човека у космос. У Совјетском савезу, а потом у Русији, 12. април се обележава као Дан космонаутике од 1962. године.
Гагарин је рођен је 9. марта 1934. године у селу Клушино, које је након његове смрти преименовано у Гагарин, у Смолеској области на западу Русије. Био је треће од четворо деце у породици, од које су двоје депортована у нацистички концентрациони логор и коришћена као робови. Група стручњака изабарала је Гагарина међу бројним кандидатима за првог космонаута након низа психолошких и физичких тестова. „Гагарин је био очити вођа, имао је снажан осећај одлучности, сврхе и конкуренције. У исто време, Јуриј је био веома пријатељски настројен, љубазан и отворен. Имао је одличну меморију и био је веома интелигентан. Његов низак раст (од 157 центиметара) је, такође, допринео да буде изабран јер је то била предност у два метра широком кокпиту свемирског брода”, наводи Спутњик.
Неколико дана пре полетања Вастока, Гагарин је написао писмо својој супрузи Валентини у случају да погине током лета. Она је, међутим, то писмо добила тек 1968. године, након што је Гагарин погинуо током пробног лета у авионској несрећи те године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА