Најновије

14. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ Абу Даби (Уједињени Арапски Емирати), 8-16. априла 2016.

Пети дан такмичења – 6. и 7. коло (13. април 2016.) Шаховски гладијатор - Марко Ненезић. Србија тренутно пета.

Шах (Фото: bioware.com)

Марко Ненезић је остварио и пету узастопну победу која га је довела на треће место после седам одиграних кола. У претпоследњем колу, као бели играће на првом столу против првог фаворита турнира, руског велемајстора Владимира Федосејева (2680). Данас су побеђени Пјотр Бродовски (Пољска), а затим и велемајстор Мартин Петр (Чешка). Колико је тешко било говори податак да је последњи остао да игра на целом турниру у обе партије! Десет сати игре плус време проведено у припремама за партију. Са правом могу написати да је Србија у Абу Дабију има шаховског гладијатора – Марка Ненезића (Расел Кроу)! Овде не постоје ледене купке за брзи опоравак које користе водећи тенисери али верујем да ће наш тренер Јован Тодоровић пронаћи начин да Марко буде спреман за сутрашњу партију. 
Код осталих наших борбено и пожртвовано али са променљивим резултатским учинком. Рогановић је данас освојио 1,5, Ерић и Миладиновић по 1, а Станковић и Жарковић по 0,5 поена. 
Охрабрује све боља игра Милоша Рогановића који постаје све сигурнији и његови поени ће бити веома драгоцени у екипном пласману када се сабирају наша три најбоља резултата (два мушка и један женски или два женска и један мушки резултат). Тренутно се сабирају поени Ненезића, Рогановића и Ерић. Укупно после седам кола 13,5 поена што је довољно за пето место. Прве три екипе, Русија, Јерменија и Иран имају по 15,5 поена и очекује се велика борба за прво место. Четврта је Кина са 14, само пола поена више од Србије. Наши најближи пратиоци су Пољска (13), Словачка (12) и Словенија (11).
Ако би данас жалили за нечим то је поен у партији Миле Жарковић и актуелне универзитетске светске шампионке Клаудије Кулон из Пољске. Мила је сигурном и стрпљивом игром као црна освојила чистог пешака и дуго имала константну предност али једна непрецизност приликом измене фигура коштала ју је ове партије. Са тим поеном имала би укупно четири после шест кола и одличне шансе да се бори за врх табеле. Овако, вероватно је и ова партија утицала на реми у послеподневној партији против Орахек Шпеле из Словеније.
Јована Ерић цео турнир делује мирно, сталожено и максимално је фокусирана да оствари што бољи резултат. Као црна је добила Мотицакову из Словачке али није успела да се одупре женском велемајстору Митри Хејазипор из Ирана. Играла је Јована храбро против фаворизоване противнице, имала добру позицију и много боље време. Помислили смо да ће крајњи резултат партије бити у њену, а самим тим и у нашу (екипну) корист. Међутим, искусна шахисткиња из Ирана је показала зашто је њен рејтинг већи за 100 и више поена од Јованиног. Прву шансу која јој се указала је искористила и победила.
Милош Станковић и Лена Миладиновић су дан почели поразом. Станковић је изгубио од руског велемајстора Павела Понкратова, а Лена од кинескиње Ние Ксин. Обоје су имали беле фигуре. Нема овде времена за туговање јер размак између партија је јако кратак. У другој данашњој партији Лена је релативно лако победила Мају Терешечкину, ФИДЕ мајстора из Русије, док је Милош Станковић ремизирао са Јернејом Шпалиром из Словеније. Табела после 7. кола: Након седмог српски шахисти заузимају следећа места: Марко Ненезић је сам на 3. месту са 5,5 поена, Рогановић на деоби 11. са 4 поена, док Станковић има половичан учинак и 3,5 поена.  На мушком турниру воде Федосејев и Габузјан са 6, трећи је Ненезић са 5,5, а онда следе четири играча са по 5 поена. Код студенткиња Јована Ерић има 4 поена и тренутно је на деоби 10. места док Лена Миладиновић и Мила Жарковић имају по 3,5 поена. Воде кинескиња Ни Шикјун и Хакимифард са 5,5 поена.
Екипна табела после 7. кола: Прво место деле Русија, Јерменија и Иран са 15,5 поена, четврта је Кина 14, пета Србија 13,5, шеста Пољска са 13, седма Словачка 12 итд.  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА