Најновије

ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА УЈЕДИЊУЈУ ВОЈСКУ: Спречићемо мигрантску руту преко Јадрана

Министри Јосип Буљевић и Мими Кодели разговарали су о сарадњи две војске на спречавању отварања нове мигрантске руте преко грчко-албанске границе и Јадранског мора.

Јадран (Фото: pixabay.com)

Хрватска и Албанија ће спречити отварање нове мигрантске руте преко Јадранског мора, сагласили су се данас у Загребу министри обране двеју земаља, које би се могле наћи на удару миграната након затварања балканске руте.
Министри Јосип Буљевић и Мими Кодели разговарали су о сарадњи две војске на спречавању отварања нове мигрантске руте преко грчко-албанске границе и даље преко Јадранског мора, преноси ХИНА.
"Договорена је стална размена информација о кретањима миграната, стални контакт две војске и евентуалне заједничке интервенције и одговори на свако питање", рекао је Буљевић на заједничкој конференцији за новинаре са Кодели.
Хрватски министар је подсетио је да је за контролу хрватских граница задужена полиција, а да јој оружане снаге, према недавно измењеном закону, могу само помагати.
"У превенцији мигрантског таласа можемо пуно тога да урадимо. Разговарали смо о томе како спречити ситуацију која би за нас била врло неповољна - да мигранти крену јужно у Хрватску. Мислим да се то неће догодити, јер ћемо учинити све да то спречимо", истакао је Буљевић. И албанска министарка је рекла да војска само помаже полицији која је задужена за мигранте и сигурност Албаније.
"У сваком случају бићемо део европског решења тог проблема које није мали, али заједничком сарадњом можемо успети", рекла је Кодели.
Албанске власти су недавно појачале контроле на граници с Грчком како би спречиле неконтролисани прилив миграната, након затварања "балканске руте" која је пролазила преко Македоније, Србије, Хрватске и Словеније.
ЕУ је Албанији обећала помоћ уколико буде на мети мигрантског таласа.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА