Најновије

НЕРЕГИСТРОВАНИ ДИЈЕТЕТСКИ ПРОИЗВОДИ! Смртоносни "лекови" преплавили Фејсбук!

Опрез! Друштвену мрежу Фејсбук преплавиле су рекламе за дијететске производе више него сумњивог квалитета и састава.

Нерегистровани дијететски производи (Фото: malada-mais-heureux.com)

Осим што ризикујте да платите нешто што вам никад неће стићи, у тим таблетицама могу да буду мишомор, шећер, смртоносне дозе лека, опасне канцерогене или отровне материје које ће вас сигурно угрозити.
Стручњаци, МУП, лекари и фармацеути упозоравају да је уочена масовна појава продаје нерегистрованих дијететских производа преко те друштвене мреже и сајтова на интернету.
Микаило Тијанић, шеф одсека за сузбијање криминала у области интелектуалне својине у МУП-у Србије, каже да је случајним узорком пронађено 17 Фејсбук страница на којима се нуди чак 3.020 нерегистрованих дијететских суплемената, што представља велику опасност по живот и здравље грађана.
- Фејсбук је постао стециште за продају нерегистрованих дијететских производа. У питању је крминал, јер се нуде нерегистровани суплементи, а профили нису регистроване апотеке, где такви производи могу да се купују. Провера њиховог квалитета равна је нули, а могу да садрже канцерогене и друге опасне супстанце које угрожавају живот и здравље грађана. Велики проблем је што Фејсбук нуди анонимност онима који отварају профиле, а реч је о америчкој фирми чији се сервер хостује тамо. Једини начин борбе против такве продаје јесте да пишете компанији Фејсбук да укине те профиле. Та процедура, међутим, дуго траје и врло је неизвесна. Чак и да се уклони 10 профила, већ сутра ће их бити исто толико нових. Једини савет је да не купујете на тај начин дијететику, него на овлашћеним местима, уз консултацију са својим лекарима - објашњава он и додаје да је ситуација са домаћим сајтовима боља, јер они после упозорења уклањају ту врсту понуда. Павле Зелић, фарамцеут у Агенцији за лекове Србије, упозорава да преко друштвених мрежа и сајтова на интернету раде праве крминалне мреже које међународно делују. - Већина тих производа потиче из фабрика у Индији и Кини, ми смо им транзитна рута за западноевропско тржиште. Наравно да остају и код нас. Њихови дијететски производи су јефтини, а према реклами лече све - од рака, куге, колере, сиде, преко дијабетеса. Опасност је у томе што немате појма шта се налази у производу. Најбољи сценарио је да попијете шећерну водицу, а најгори да садрже смртоносну дозу неког лека! Уз то, велики је проблем што се у тим таблетицама налазе отровне материје, тешки метали, отров за пацове. А највећи, што дијететски суплементи у себи садрже праве лекове. „Произвођачи“ немају начин да на сваку таблету распореде по два милиграма лека, већ у једној нема ничега, док је у петој 100 милиграма лека, што може да буде смртоносна доза у завинсоти од тога шта је у питању. Сада је то прави хит - да се у дијететици налазе прави лекови, што је јако опасно. Савет је да нико не купујете дијететске производе преко интернета, посебно не преко Фејсбука - упозорава тај стручњак. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА