Најновије

Бајатовић: Приватизација гора од НАТО бомби

У бомбардовању НАТО-а уништено је више од 300 привредних субјеката, а већу штету економском и националном интересу нанела је пљачкашка приватизацијапо неолибералном систему – изјавио је на данашњој конференцији за новинаре потпредседник Социјалистичке партије Србије и председник Покрајинског одбора те странке за Војводину Душан Бајатовић.
– Морамо практично да почнемо из почетка јер наше фирме протеклих 25 година немају континуитет у достизању технологија, испале су с тржишта, опрема је развучена и амортизована, лоше су приватизоване… Ми поново морамо да направимо српску индустрију која може да производи за регион и за свет, и морамо да научимо наше привреднике и нашу привреду да извозе. Износећи економски програм странке чији је кандидат за покрајинског премијера, Бајатовић је рекао да је за опоравак привреде значајан државни интервенционизам те развој јавно-приватног партнерства.
– Део приватног капитала је заинтересован да инвестора. Треба га охрабрити подстицајним мерама, пре свега смањењем пореза, па и давањима уколико су извозно оријентисани. И банкарски систем мора да се понаша другачије – рекао је Бајатовић, и додао да је банкарски систем рак-рана Србије, због чега не може да се подигне производња у нашој земљи.
Како је објаснио, док је на светском тржишту најјефтинији капитал, у Србији су каматне стопе врло високе те пројектована зарада предузећа које се кредитно задужују буде мања од каматних стопа, па предузеће у инвестицију практично иде с планираним губитком. Држава више не сме да буде најбољи клијент банкама, већ привреда, напоменуо је Бајатовић, а за то је потребно да држава промени своје понашање према банкама, али и Народна банка Србије мора активније да се укључи у прилагођавање банкарског система потребама српске привреде. – Ми смо у позицији да нам Грчка, Италија и Аустрија контролишу више од 50 одсто банкарског сектора. Само седам одсто у банкарском сектору је домаћи капитал који може помоћи домаћој привреди, што је огрман проблем – упозорио је потпредседник СПС-а.
За економски опоравак важно је, по његовим речима, и да велики трговински ланци продају робу произведену у Србији јер су домаћи произвођачи често маргинализовани у односу на стране робне марке.  Говорећи о питањима војвођанске аутономије, кандидат коалиције окупљене око СПС-а за председника Покрајинске владе поновио је да је уставни оквир постојећег Устава Србије сасвим довољан за све оно што желе да ураде на плану аутономије Војводине. Истакао је да Војводина не може имати законодавну, судску и извршну власт, али се заложио за доношење закона о надлежности, о финансирању и о имовини Покрајине јер се, како каже, аутономија може заокружити тим законским решењима.
– Ни по постојећем Уставу аутономија није заокружена. Докле год то питање аутономије Војводине не буде заокружено, оно ће бити извор политичке нестабилности, пре свега у Војводини, али и на српској политичкој сцени, а може доћи и до интернационализације тог питања, чиме се поједине странке интензивно баве. Аутономија Војводине треба да се заокружи доношењем одговарајућих закона на нивоу републике, доношењем новог статута Војводине и да то питање буде затворено у законодавном смислу – истакао је Бајатовић. Одговорност за отворено питање дефинисања војвођанске аутономије, по његовом ставу, лежи на делу Демократске странке и Лиге социјалдемоката Војводине, иако те две странке, како каже, покушавају у јавности да представе причу да неко покушава да угрози аутономију, што је „политиканство, а не политика“. Он је рекао да су социјалисти против две политичке крајности у виђењу аутономије Војводине: како против њеног укидања, тако и против сепаратизма и „покушаја феудализације Војводине“.
– Ми социјалисти јесмо за аутономију Војводину у уставним оквирима Србије. Дакле, то је север Србије, то је српска Војводина и ту стављамо тачку – казао је он. Извор: Дневник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА