Најновије

ПУТИН РАЗГОВАРАО СА ОБАМОМ: САД ће подржати Асада и прекинути подршку џихадистима?

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником САД Бараком Обамом.

Путин и Обама (Фото: in4c.net)

Током телефонског разговора лидера Русије и САД договорено је да ураде све како би се учврстило примирје у Сирији.
„Путин је нагласио потребу хитног дистанцирања ’умерене‘ опозиције од ИД-а и Нусра фронта, као и затварања границе Сирије са Турском, одакле се наставља инфилтрација милитаната и испорука наоружања екстремистима“, наглашено је у Кремљу.
Путин и Обама су се договорили и о изради додатних мера за оперативно реаговање на кршење режима прекида ватре у Сирији.
„Договорено је даље јачање координације напора двеју земаља у Сирији, укључујући и на линији специјалних служби и војних ресора. С тим циљем биће израђене додатне мере за оперативно реаговање на постојања кршења режима прекида ватре“, додаје се у саопштењу Кремља.
Два председника су нагласила значај одржавања међусиријских преговора у Женеви.
Путин је изразио наду да ће Кијев предузети конкретне кораке у правцу реализације Минског споразума, пре свега око успостављања директног дијалога са Донбасом, проглашења амнестије, извођења уставне реформе и ступања на снагу закона о посебном статусу Доњецке и Луганске области.
Разговор је одржан на иницијативу америчке стране.
Вест о консензусу двеју сила о питањима у Сирији долази након победе сиријског председника на првим изборима у Сирији од почетка сукоба.
Такође, разумевање два председника око “умерене опозиције“ и примене спортазума о прекиду ватре поклапа се са плановима Руске војске да учествују у ослобађању Алепа, где се тренутно сукобљавају око 10 хиљада Асадових трупа и око 12 хиљада џихадиста Ал Нусре и ИД.
Препреку за озбиљнији ангажма за преузимање контроле на овим градом, као и већу подршку руске авијације сиријској војној офанзиви у овом региону након ослобођења Палмирре представљало је модерно ракетно наорушање за које су руски медији навели да пристиже од САД и Саудијске Арабије и које би могло да угрози руске авионе и људство а због кога су руски званичници претходно затражили од САД да се не меша.
Светски медији протеклих дана опширно су писали о могућој терористичкој претњи и последицама по цивилни авио-саобраћај уколико се џихадисти наоружају “стингер“ ракетним бацачима, које сиријске и војне структуре криве за недавно обарање сиријског ловца Су-22 на југу Алепа.
Овакав потез САД могао би да има корене у предстојећим председничким изборима и највероватније би симболизовао почетак краја америчке интервенције у Сирији.
За овакав корак постоје два снажна мотива, неизвесна подршка председничких кандидата даљем ангажману САД и могућност да се додатно дестабилизује ситуација и пониште напори за окончање петогодишњих сукоба који су узрок таласа миграната у ЕУ.
Поступак САД би оправдала и недавна дества турске војске уз сиријску границу и претње Анкаре да би могли да одбаце избеглички план због неслагања са ЕУ, као и страх новог мигрантског таласа због све бруталних напада Ал Нусре на северу Сирије.
Подсећамо, НАТО је ангажовао десетине бродова који патролирају Егејским морем са циљем да спрече даље продирање и ријумчарење миграната кроз Грчку преко Турске.

Путин честитао Асаду

Руски председник је послао сиријском колеги честитку поводом Дана независности Сирије.
Он је изразио уверење да ће две земље и даље развијати пријатељске односе.
Председник Русије Владимир Путин саопштио је сиријском колеги Башару ел Асаду да намерава и даље да помаже Сирији у борби против тероризма, преноси агенција САНА.
„Сигуран сам да наставак развоја пријатељских руско-сиријских односа одговара интересима народа двеју земаља“, налази се у телеграму који је Путин упутио Асаду поводом Дана независности Сирије.
Руски лидер је истакао своју подршку суверенитету Сирије и њеној територијалној целовитости.
Осим тога, Путин је нагласио да је политичко решење кризе у Сирији могуће искључиво уз пуноправни дијалог. Он је сиријском народу пожелео брз повратак мирном животу и процвату.
Стални представник Русије при УН Виталкиј Чуркин је данас у Савету безбедности изјавио да ће Русија наставити да подржава Сирију у борби против ИД и Нусра фронта.
„Наставићемо да пружамо помоћ сиријској војсци у борби против међународних терориста из ИД и Нусра фронта“, рекао је Чуркин.
Притом, он је навео да режим прекида ватре и преговори у Женеви треба да буду искоришћени за постизање политичког решења. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА