Најновије

КАКО ЈЕ УХАПШЕН СУРОВИ УБИЦА РУСКОГ ПИЛОТА: Крвник преклињао да га не изруче Путину!

Исламиста Арпаслан Челик, који је у новембру, након што је Турска оборила руски борбени авион над Сиријом, убио пилота Олега Пешкова, ухапшен је у среду у Измиру.

Арпаслан Челик (Фото: Твитер)

Турски крвник, према писању медија, на саслушању је молио само да не буде изручен руском председнику Владимиру Путину, који је раније најавио освету за убиство пилота.

Хапшење у ресторану

Челик је, како наводи "Хуријет", ухапшен у једном ресторану у измирској четврти Хатај. - Он је неколико дана пре хапшења, са још 13 џихадиста из своје оружане групе, допутовао из Сирије у Измир на једну сахрану. Сви они су у среду увече наоружани отишли на вечеру у ресторан. Будући да су с пушкама седели међу осталим гостима, менаџер локала их је пријавио полицији, која их је одмах ухапсила - пише "Хуријет", и додаје да су полицајци запленили неколико "калашњикова", две друге аутоматске пушке, пиштоље и велику количину муниције.
Упркос томе што је приведен због оружја, Челик је помислио да је ухапшен због убиства руског пилота.
- На саслушању је молио и кумио да га Турска не изручи Русији. Рекао је да се плаши освете због зверског убиства припадника руских ваздухопловних снага, чиме се хвалио на интернету и пред новинарима - изјавио је извор из истраге.
Челиков адвокат Сидик Цанер Ерсени каже да његов клијент још ни за шта није оптужен.
- Још нисмо добили званично објашњење за шта се Челик терети. Никаква оптужница још није подигнута, али шта год да је у питању, мој клијент је невин - навео је Ерсени.

Слободно шетао

Званична Анкара није коментарисала Челиково хапшење, али је занимљиво да се он до сада слободно шетао по Турској. Крајем јануара сликан је на једној сахрани у Истанбулу. Тада је чак давао и изјаве новинарима, али турска полиција није реаговала, иако је Москва тражила да убица пилота буде ухапшен. Иначе, Челик се са својом бригадом Туркмена, припадника турске мањине у Сирији, борио уз џихадисте Исламске државе (ИД) против војске председника Башара ел Асада. Након што је Турска 24. новембра 2015. срушила руски "сухој", Челик је упуцао пилота обореног авиона Олега Пешкова док се он падобраном спуштао на земљу.
Одмах након тога исламисти су пронашли рањеног летача, зверски га претукли и на крају убили. Направили су чак и снимак на којем се види масакрирано тело руског пилота и група џихадиста која се радује због његове смрти. Челик се касније новинарима похвалио да је убиство Пешкова освета Русима који бомбардују Туркмене у Сирији.
- Наша браћа су убијена или рањена њиховим бомбама. Не може да ме гризе савест због особе која је сваки дан бомбардовала цивиле - рекао је тада Челик. Москва је након тога са Анкаром прекинула све односе и Турској увела економске санкције. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА