Најновије

ПРИКРИВЕНИ РУСКО-ТУРСКИ РАТ: Сукоб Јерменије и Азербејџана опасан по светски мир!

Размена ватре, која је укључивала коришћење тешке артиљерије и авијације, прети да овај трусни простор између Русије и Турске баци у нове ратове.

На фронту (Фото: Новоросинформ.орг)

Нова ескалација сукоба у Нагорно Карабаху после скоро 22 године мира поново је први план избацила овај "замрзнути конфликт" са Кавказа чије поновно паљење може имати далеко шире и опасније последице од регионалног рата.
Територија Нагорно-Карабаха данас је, у великој мери, још увек предмет спора између Јерменије и Азербејџана.
Ове две нације, које деле тај простор, почеле су сукоб око њега током 1988. године, још за време Совјетског Савеза. Распадом заједничке државе, већ 1991. године избио је рат који је трајао све до 1994. године, када је Русија успешно издејствовала примирје.
Од тада је било спорадичних окршаја који нису озбиљније нарушавали примирије. Међутим, јучерашња размена ватре, која је укључивала коришћење тешке артиљерије и авијације, прети да овај трусни простор између Русије и Турске баци у нове ратове. Портпарол јеменског Министарства одбране Артсрун Ховханисјан је за агенцију АП рекао да се борбе одвијају дуж читаве "контролне линије" која раздваја Нагорно-Карабах од остатка Азербејџана. Ховханисјан је у одвојеној објави на Фејсбуку навео да су обе стране претрпеле губитке, као и да је погођен један азербејџански хеликоптер. Најновије борбе представљају најозбиљније кршење примирја од краја јерменско-азербејџанског рата. Избијање новог сукоба на том простору може лако да увуче и друге међународне актере што би имало катастрофалне последице по међународне односе. Азербејџан, као извозник нафте, поседује јачу оружану силу, али Јерменија је члан ОДКБ-а и већ има руске трупе стациониране на својој територији. Ако би дошло до ситуације у којој би руске трупе морале да се бране или одговоре на ватру, врло брзо би се, као и пре 100 година "активирао низ савеза" којим би интересне стране, попут ОДКБ-а и Турске (а тиме и НАТО савеза) ушле у нови светски рат.

Однос снага

Тренутно, азербејџанска војска броји око 85.000 припадника. Поред тога, ту су и 300.000 бивших војника који су служили војску у последњих петнаест година. Азербејџанска авијација и ПВО броји око 8.000 припадника, 106 авиона и 35 хеликоптера. Притом, велики савезник Азербејџана и њених оружанх снага је Турска, чланица НАТО савеза. Са друге стране, оружане снаге Републике Јерменије данас броје око 81.000 активних и око 32.000 војника и официра у резервном саставу. Национална гранична служба је задужена за сигурност дуж границе са Грузијом и Азербејџаном, док руске трупе контролишу границу према Турској и Ирану. По потреби, војска је у стању да мобилише све војно способне мушкарце старости од 15 до 59 година. Ваља подсетити да је актуелна јерменска влада одустала од придруживања ЕУ и одлучила се за улазак у Евроазијску економску унију, односно, заједницу с Русијом, Белорусијом и Казахстаном. Чланство у ОДКБ био је следећи логичан корак. Азербајџан је генерално неутралан, али такође кључни савезник Турске у региону с којом дели културне, етничке па и језичке везе, и један од приоритета америчког Стејт Департмента у јачању америчког утицаја у том делу света. Могућа ескалација сукоба између Азербејџана, који је близу да постане амерички војни савезник, и Јерменије, заштићене од стране Русије, би де фацто значило и прикривени америчко-руски рат. Ангажман Анкаре у рату на овом простору врло брзо би у сукоб могао да увуче и НАТО савез (према чл. 5 Уговора о НАТО који се односи на колективну одбрану). О овом сценарију је почело да се нагађа након обарања руског авиона од стране турске авијације у Сирији. Осим што је Русија спроводила економске мере против Анкаре, наговештен је читав низ других могућности за проширење овог сукоба. Једна од таквих могућности јесте и покушај да се напетости прошире на Кавказ, немирно подручје у којем две силе одавно имају међусобно супротстављене интересе и утицаје. Турска је постала чврст савезник Азербејџана у сукобу са Јерменијом. Два дана након што је срушен руски војни авион, Давутоглу је исказао снажну подршку Азербајџану рекавши да ће Турска учинити све што је могуће да ослободи "окупирану територију" Азербајџана. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА