Најновије

КАКО СУ САУДИЈЦИ ПОНИЗИЛИ ОБАМУ: Ево зашто је шеф САД дочекан као трећеразредни лидер

РИЈАД - Саудијске власти тешко су понизиле америчког председника Барака Обаму. Он је у среду отпутовао у званичну посету Ријаду, међутим, на аеродрому га нико од високих званичника није дочекао.

Барак Обама у Ријаду (Фото: Јутјуб)

То је био протест због тога што Американци намеравају да објаве извештај о улози Саудијске Арабије у терористичким нападима на САД 11. септембра 2001.

Након што је Обама крочио на међународни аеродром "Краљ Халид", сачекала га је хладна добродошлица. Саудијски краљ Салман одбио је да га лично дочека, што је запрепастило америчког председника.

Уместо краља, Обаму су сачекали само нижерангирани саудијски званичници и амерички амбасадор. Председник САД састао се са краљем Салманом тек неколико сати након што је стигао у Ријад.

Аналитичари кажу да је одлука владара земље богате нафтом и традиционалног савезника САД да не дочека Обаму на аеродрому веома необична. Они наводе да је краљ Салман тако послао јасну поруку америчком лидеру да му не верује.

- Из овога се може видети колико је Обама наљутио Саудијце. Краљевска породица не верује да је дошао у конструктивну посету - сматра безбедносни стручњак Мустафа Алани из Заливског истраживачког центра.

Саудијце је, иначе, разбеснела иницијатива америчког сенатора Чака Шумера да се објави извештај о терористичком нападу на САД 2001. У питању је 28 страна званичног извештаја, који америчка јавност никад није видела, а који се односи на улогу Саудијске Арабије у том нападу. Уколико Конгрес одобри да та документа постану јавна, породице жртава терористичког напада могле би да туже Саудијску Арабију.

Званични Ријад је прошлог петка запретио да ће продати 750 милијарди долара вредне америчке обвезнице, које има у свом поседу, уколико Вашингтон објави званични извештај. То би срушило долар и нанело огромну штету америчкој економији. Како би то спречио, Обама је брже-боље пре два дана отпутовао у Ријад, где је дочекан као трећеразредни политичар.

Да би ублажио саудијски гнев, амерички председник је рекао да ће спречити објављивање извештаја о 11. септембру по сваку цену, макар уложио вето, што сваки председник САД има право. То је, међутим, разбеснело грађане Америке, које је Обама узалуд покушао да уразуми.

- Уколико дозволим да амерички грађани туже Саудијску Арабију, отворићу могућност да свако на овом свету може да тужи администрацију САД - рекао је Обама.

наче, улога Саудијске Арабије у крвавим нападима у САД, у којима је страдало скоро 3.000 људи, није до краја разјашњена. Познато је да је 15 од укупно 19 отмичара четири путничка авиона, која су се закуцала у обе куле Светског трговинског центра у Њујорку, зграду Пентагона у Вирџинији и оног који је пао у Пенсилванији, имало саудијске пасоше.

Такође, познато је да је мозак целе операције био покојни лидер Ал Каиде Осама бин Ладен, који је потицао из богате саудијске породице и имао блиске везе са владајућом династијом.

Међутим, саучесници терориста тврде да је један саудијски принц лично финансирао комплетан напад, као и обуку оних који су отели авионе. То није званично потврђено, а верује се да је име тог принца записано у делу извештаја који се крије од јавности.

Уколико је истрагом утврђено да саудијска краљевина стоји иза напада, она би морала бити стављена на црну листу финансијера тероризма у свету и суочити се са санкцијама с каквима се Иран суочавао деценијама због истих оптужби. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА