Најновије

Џорџ Клуни предводио марш у Јерменији (ВИДЕО)

У ЈЕрменији се обележава 101. годишњица страдања Армена током 1915. године, а у главном граду Еревану организован је марш који је предводио холивудски глумац Џеорџ Клуни. Турски председник Ердоган упутио поруку саучешћа.

Џорџ Клуни (Фото: Јутјуб)

Питање догађаја и страдања људи у Анадолији у периоду од 1915. до 1917. године предмет је дипломатског спора између Турске и Јерменије. Јерменија заступа тврдње да је њен народ био жртва геноцида, док турска страна одбија те оптужбе и предлаже научни и историјски приступ истраживањима и дефинисању тих догађаја. Турска тврди да је до 300.000 људи настрадало, али због ратних дејстава и глади и одбија да окарактериђе то као геноцид. Клуни је познат као заговорник тога да се овај масакр призна као геноцид. Он је заједно са арменским председником Сержом Саргсјаном и хиљадама грађана у недељу положио цвеће код меморијала са вечним пламеном. Порука Ердогана Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поводом годишњице упутио је поруку саучешћа у којој је нагласио да никада неће одустати од напора са циљем изградње мира и пријатељства међу два суседна народа који деле заједничку историју и сличну традицију, јавља Анадолија. У истанбулској цркви Богородице Марије Јерменске патријаршија је организовала литургију у знак сећања на страдале Арменце током 1915. године, а поглавар арменске цркве Арам Атесyан је верницима прочитао поруку коју му је тим поводом упутио турски председник.
Ердоган је изразио поштовање према верницима који су се данас окупили у Истанбулу како би одали почаст страдалим Јерменцима током трагичних догађања током Првог светског рата и изразио задовољство да се и ове године такав скуп одржава у Турској.
„Насупрот оних који политизују историју и реториком мржње и непријатељства удаљавају два пријатељска народа, ми ћемо се и даље залагати за мир и пријатељство. И овом приликом се с поштовањем сећам и одајем почаст свим османским Арменима који су отишли на вечни починак. Поруку саучешћа поново упућујем њиховим преживелим сродницима. С поштовањем одајем почаст свим османским жртвама које су пале у том периоду, без обзира на њихову етничку или верску припадност. Поново наглашавам да делимо ту заједничку бол“, наводи се у Ердогановој поруци.
Ердоганова порука је објављена и на арменском језику. Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА