Најновије

ОБАМА: Војна операција ради свргавања Асада била би - грешка Запада

У интервјуу за Би-Би-Си амерички председник Барак Обама је признао да не рачуна да ће за преосталих његових девет месеци у Белој кући - „међународна коалиција”, али најављује да ће наставити са авио-ударима по позцијама Исламске државе.

Барак Обама (Фото: Јутујб)

Копнена војна операција у Сирији ради свргавања њеног председника Башара Асада била би грешка Запада – оценио је Барак Обама.
Амерички председник је у интервјуу за Би-Би-Си нагласио: „За САД, Велику Британију, па и за уједињене земље Запада, упућивање копнених снага које би имале задатак да збаце Асадов режим било би грешка”.
Обама је истовремено признао да не рачуна да ће – за преосталих његових девет месеци у Белој кући - „међународна коалиција” коју предводи његова земља успети да потпуно уништи терористичку групацију Исламска држава.
„Међутим, можемо полако смањивати територију на којој терористи делују. Зато ћемо наставит са авио-ударима по позцијама Исламске државе у Раки и чинити све да изолујемо оне делове Сирије  из којих у Европу стижу бојовници” – нагласио је први Афроамериканац на челу САД.
Он је тренутну ситуацију у Сирији назвао „невероватно сложеном” и подвукао: „Мислим да за ту земљу не постоје једноставна решења. Дугорочне проблеме Сирије не може да реши ни војна операција са размештањем у тој земљи копнених снага”.
Обама је истакао да Вашингтон може извршити притисак на Русију и Иран да помогну да дође до „предаје власти у Сирији новим политичарима”, али је признао да ће то бити „тежак задатак”.
Одлазећи амерчки лидер је и у овом интервјуу плашио Британце да ће изгубити ако напусте Европску унију. Али, истовремено је открио:
„Сарадња између америчке и британске шпијунаже неће претрпети никакву штету ако Уједињено Краљевство иступи из Европске уније. Наше обавештајне агенције изванредно тесно сарађују. У тој сарадњи неће бити никаквих измена”.
Како се и могло очекивати, није пропустио ни ову прилику да Британцима поручи: ако се на референдуму одлучите за излазак из ЕУ – ваша земља имаће мањи утицај у Европи, а и мањи утицај на глобалном нивоу. Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА