Најновије

У СВЕМУ БОЉА: Русија претиче САД као светског лидера у извозу пшенице

Сједињене Америчке Државе су некада биле највећи светски извозник пшенице, али им лидерску позицију полако преузимају Русија и Канада, јавља Раша тудеј.

Пшеница (Фото: pixabay.com)

Разлог за губитак водеће позиције су јак долар, стагнација приноса, растућа конкуренција и климатске промене, додаје РТ.
Према оценама аналитичара, амерички извоз пшенице би у сезони која се завршава 31. маја могао пасти за 9,3 одсто, на 21,1 милион метричких тона, што је најнижи ниво од 1972. године.
"Више нећемо бити лидер у количини извезене пшенице", изјавио је председник америчке Асоцијације произвођача пшенице Алан Трејси за њујошку агенцију "Блумберг", додајући да је једина нада за САД повећање глобалне трговине пшеницом.
Готово 40 одсто америчких усева одлази у извоз, према подацима америчког министарства пољопривреде.
Будући да америчка пшеница више није лидер на глобалним тржиштима, амерички пољопривредници се, како наводи РТ, све више окрећу узгоју кукуруза и соје.
Русија је тренутно највећи светски извозник пшенице, и има монопол на тржишту Блиског истока, додаје РТ.
Русија ће ове године пожњети 62,5 милиона метричких тона пшенице, што је највећа количина за осам година, према подацима московског Института за пољопривредне тржишне студије (ИКАР).
Богатија жетва у Русији би могла надокнадити пад производње у Украјини од девет одсто, на 7,2 милиона тона. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА