Најновије

Хрвати о нашим изборима: А сад да будете Европејци

Хрвати годинама уназад током својих изборних кампања и избора све акције воде с освртом на Србију, уместо да мисле на свој економски просперитет - а током наших избора неизоставно имају јаке ставове о томе како смо гласали. Како на њихову жалост, а на нашу срећу, Војислав Шешељ овог пута није победио па они не могу да покушају да правдају своје отворено усташтво наших национализмом, сада су се концентрисали на то шта значи победа напредњака Александра Вучића и њихове коалције за Србију. У начелу, они очекују да ми проговоримо европским језиком, али да ли је то језик уз чију помоћ се праве национално чисте државе, попут њихове, то нису прецизирали.

Хрвати о нашим изборима (Фото: Јутјуб)

Тако је, на пример, загребачки портал dnevnik.hr објавио је да је јасно да ће актуелни премијер Вучић бити победник ових избора, као и да се већ од првог дана после избора од Србије може очекивати проевропска реторика.

Како је Вучић од Дачића направио фронцле?

Најзанимљивије, чак занимљивије од лидера радикала Војислава Шешеља, је у овом контексту гледати како је Вучић "смисленим слагањем коалиције умањио Дачићев утицај", наводи портал. Он је, своју коалицију појачао странком Вука Драшковића који, не само да је за улазак Србије у ЕУ, него је и за улазак Србије у НАТО савез, а ову проруску линију коју је до сада држао Дачић, који слови као човек Русије, човек Газпрома, је неутрализовао са Српском напредном партијом Ненада Поповића, коју директно финансирају Руси. Постоји и могућности да, ако Демократска странка добије осам посто гласова у парламент уђе и Томислав Жигманов из Савеза војвођанских Хрвата. Дневник, позивајући се на свог дописника, пише да Шешељ свакако неће добити неки гламурозан, огроман број гласова. Његова тежина је између осам и 11 посто, наводи овај портал, и додаје да ће СРС ући у парламент у сваком случају, и биће гласан, палиће заставе, али, да неће ићи против Вучића, односно да неће бити стварна опозиција Вучићу.

Јутарњи јавља: Убијен је Ђинђић

И загребачки Јутарњи лист на ударном месту саопштава прве прелиминарне резултате избора у Србији и наводи да је Вучићева странка у уверљивом вођству, да је Дачић други, Шешељ трећи, а да су Борис Тадић и Чеда Јовановић испод цензуса. Уз напомену да ће се изборни резултати могуће мењати, Јутарњи наводи и да је ове изборе обележила већа излазност него претходне и да је забележен мањи број инцидената. Портал наводи и да се Демократска странка убијеног премијера Зорана Ђинђића нашла на ивици после низа унутрашњих сукоба и раскола. Стварно, убијен Ђинђић? Добро је да нису рекли и Српска радикална странка преминулог Николе Пашића... Извор: dnevnik.hr/jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА