Најновије

Корупција у продаји уџбеника: Школама нуде лаптопове, проценте, а уговори тајна!

"Клет", “Едука” и “Нови логос”, сви у крајњем власништву немачког “Клета”, освојили су највећи део тржишта уџбеника за основне школе на конкурсу чије резултате је објавило Министарство просвете. За већину предмета, посебно за ниже разреде, ове три издавачке куће само мењају места на прве три позиције.

Корупција у продаји уџбеника? (Фото: Јутјуб)

А док је Министарство просвете збрајало резултате одабира уџбеника у школама, у Агенцији за борбу против корупције одржан је састанак на коме је упозорено на читав низ пријава корупције приликом бирања ђачких књига. Издавачи директорима и наставницима нуде лаптопе, семинаре, проценте од продаје... Склапају се и тајни уговори да ће школе у наредне три године користити књиге одређених издавача, који, заузврат, не штеде частећи директоре или наставнике.
Просветној инспекцији достављен је списак тридесетак школа којима су издавачи нудили новац и наставна средства за куповину њихових издања. Издавачка кућа “Нови логос” чак је тужила и министра просвете Срђан Вербића, јер им је нарушио пословни углед. Наиме, Министарство просвете послало је допис школама у којем се тражи да школе са издавачима раскину све уговоре којима су се обавезале да ће у наредним годинама користити њихове књиге а заузврат добити таблет-рачунаре. Дошло се до броја од око 500 школа које су склопиле па раскинуле овакве противзаконите уговоре.
- Док је трајало представљање уџбеника по школама, нудили смо наша издања, али где год смо дошли или хтели да дођемо, добили смо одговор да су школе већ изабрале уџбенике, пре рока - каже Тодор Ћук, власник “Нове школе”. - У неколико школа питали су нас шта нудимо. Рекли смо им да нудимо добре уџбенике, али то очигледно није довољно. Нудили смо школама и да један број ђака, они најугроженији, добије бесплатне уџбенике, али је “Клет” одмах реаговао и писао свима да не смемо то да радимо. У једној земунској школи речено им је, додаје Ћук, да су прошле године изабрали уџбенике за наредне четири године, иако је то противзаконито. Да корупција влада при избору уџбеника, потврђује и проф. др Мићо Митровић, аутор издавачке куће “Сазнање” и професор Физичког факултета Универзитета у Београду. - Поједине издавачке куће имају цео механизам корупције. Невероватно је колико представници издавачких кућа вуку директоре и наставнике за рукав, нуде, подмићују. И онима који би поштено да бирају тешко је да се одупру толиким притисцима - тврди проф. др Митровић. - Већ 30 година организујем такмичења из математике, водим децу на олимпијаде, тако да познајем већину наставника физике широм Србије. Они су ми причали разне примере из својих школа. Да корупције и злоупотреба има, свесни су и у Министарству просвете, али кажу да се тржиште полако стабилизује. Милован Шуваков, помоћник министра, објашњава да су све пријаве сумњивог одабира уџбеника слали Агенцији за борбу против корпуције. - Добили смо информацију да су незаконити уговори о додели таблета наставницима раскинути. Наша информације била је да су такви уговори склопљени у 105 школа, а Агенција за заштиту конкуренције утврдила је да је реч о више од 500 школа - открива Шуваков.

Нисмо монополисти

Гордана Орлић, директорка “Клета”, тврди да монопол на тржишту уџбеника не постоји: - Ако три издавачке куће имају по 30, 18 и 20 одсто удела за исти предмет, то никако не може да се сматра монополом. Монопол постоји када постоји само један продавац који је у могућности да одлучујуће утиче на формирање цена, а на страни потражње налази се мноштво купаца без могућности избора другог добављача и утицаја на цену. У односу на прошлу годину, за неке уџбенике смо изгубили део тржишта, а за неке добили. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА