Најновије

НАЈДИКТАТОРСКИЈИ РЕЖИМ ДАНАШЊИЦЕ: "Хомосексулаце ћу убијати као комарце!"

Гамбија се суочава с незапамћеним таласом протеста. Спрема се или прекретница или тотално крвопролиће које је већ почело.

Јахја Џамех (Фото: Јутјуб)

Од када је прузео власт 1994. године, Јахја Џамех предводи један од најдиктаторскијих режима на свету. Ексцентрини председник Гамбије, који изводи егзорцизам и тврди да лечи сиду биљним лековима, влада маленом западноафричком државом уз помоћ својеврсне мешавине сујеверја и страха. Мучења, нестанци и егзекуције само су неке од омиљених тактика озлоглашених гамбијских безбедносних служби.
На другим местима у Африци, борци за права све више подижу глас против лидера који мењају устав како би остали на власти. Ипак, у Гамбији Џамех је на чини се на добром путу да добије пети петогодишњи мандат на изборима заказаним за децембар, који ће се по свему судећи одиграти без међународних посматрача. Једино што може да промени очекивани ток догађаја јесте незапамћен талас протеста који прети да прерасте у праву револуцију.
Тензије у Гамбији расту годинама, не само због репресије, корупције, несташица хране и катастрофалне економске ситуације, већ и због закона који дозвољава безбедносним службама да отворе ватру на демонстранте и да за то не сносе никакву одговорност.
Без обзира за ризике, фрустрације су "прелиле чашу" и хиљаде грађана Гамбије изашло је на улице где траже реформе изборног система. Иако је први протест угушен сузавцем, два дана касније на улице је изашао још већи број људи, на шта је полиција одговорила бојевом муницијом. Око 55 особа је ухапшено, од којих су многу брутално пребијени.
Најшокантније од свега, Соло Санденг, вођа омладинског опозиционог покрета Уједињена Демократска Партија (УДП), мучен је у затвору док није преминуо. Након вести о његовој смрти, УДП се опет окупио на мирном маршу којим је захтевао одговоре. Секретар Усаину Дарбое и остали виши званичници партије су том приликом ухапшени.
Премда је УН позвао гамбијску владу да поступи суздржано, Џамех не делује као да ће попустити по питању "незаконитих окупљања" и опозиције.
Оно што највише забрињава јесте изостанак реакције међународне заједнице. Познато је да Џамех има 3.5 милиона долара вредну вилу у САД, као и милионе на међународним рачунима, али зарзавање средстава западноафричког диктатора није ни на видику. Из неког разлога, САД су се до сада суздржавале да говоре против Џамеха и чак су га топло дочекале у Белој Кући у 2014. године.
Ипак, пре пар месеци, коло среће се окренуло када је Џамех навео да жели "хомосексуалце да убија као комарце", на шта је одговорила ЕУ суспендовањем 186 милиона евра помоћи Гамбији.
Назнака изолације начинила је Џамеха рањивијим код куће, што је опозиција искористила и почела је да се уједињује око заједничког циља - свргавања диктатора. Борба ће бити тешка, али барем је почела. Извор: Newsweek.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА