Најновије

Трампу спремају пуч!

Није било изненађења на унутарстраначким изборима у Њујорку. Ако се Берни Сандерс и надао преокрету унутар Демократске партије, те су наде угашене победом Хилари Клинтон. Јасно је да је "Клинтон машина" срачуната не да осваја срца бирача, већ делегате потребне за номинацију.
Лопта је пребачена сад у Пенсилванију и Калифорнију где Клинтонова убедљиво води у анкетама. Евентуални преокрет је могућ, али мало вероватан. Питање које остаје је рањивост Клинтонове јер је Сандерсова кампања показала да већина чланства није свим срцем за њу, али јесу такозвани суперделегати које додељује сама партија.
Шансе да Хилари Клинтон не освоји номинацију су готово ишчезле, али она има разлог за главобољу. Ентузијазам неопредељених бирача показује да Клинтонова глатко може да победи само Доналда Трампа код републиканаца, док би се јако мучила са Тедом Крузом, а од Џона Кејсика би изгубила. Али, иако то виде и републиканци, чланство упорно фаворизује аутсајдера на генералним изборима.
На другој страни, код републиканаца је далеко занимљивије. Доналд Трамп успешно бежи ривалима, Крузу и Кејсику. Републиканци, међутим, не верују да с Трампом могу до Беле куће. Елита странке зато већ припрема "пуч", односно алтернативу победнику који ће тешко стићи до довољног броја делегата за страначку номинацију. Исход пуча би могао да буде сасвим други кандидат републиканаца и то вероватно баш Џон Кејсик који једини, према анкетама, може да порази Хилари. Неизвесност је огромна. Естаблишмент је чак спреман да подржи Круза и изгуби генералне изборе у новембру, само како би се отарасили агресивног десног крила странке.
Остаје питање да ли ће Трамп пристати да се повуче под притиском сопствене странке, или ће трку трчати као независни кандидат. Чекајући јулску конвенцију партије у Кливленду челници републиканаца заправо раде против Трампа. Истрајавајући на "пучу", републиканци заправо свесно срљају у пораз покушавајући да странку очисте од популиста.

Ломи се у Калифорнији

Одстрањивање Трампа је огроман проблем. Самостално не може да победи на изборима, али може да откине добар комад гласова републиканцима. Мало је вероватно да би се Трамп предао без борбе. Епилог свађе је засигурно победа демократа. Хилари Клинтон се нада баш томе. Нова околност за њу би било да "пуч" на десници успе. Избацивањем другог кандидата за Клинтонову је опасна. Сад су очи упрте у Калифорнију. Епилог гласа народа биће тада јасан.
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА