Најновије

Вучић: Нећу да Србија буде било чија колонија

Премијер Александар Вучић тврди да би повратак у прошлост, на поновно јуначење и сукобе био катастрофа за Србију и да он не жели да буде председник владе која би морала да сарађује са протагонистима нестабилности у региону.

Александар Вучић (Фото: Спутњик принтскрин)

Он је рекао и да му је посао као премијеру да брине о садашњости и будућности, и да га не интересује фотеља председника владе у будућности ако би морао да дође до ње са протагонистима нестабилности у региону.

"Нећемо да допустимо да нам углед пропадне преко ноћи"

- Дуго смо се борили да Србија буде сидро стабилности у региону, подигли смо углед земље у свету. Не смемо допустити да то буде срушено преко ноћи - казао је он и изразио задовољство што је данас Фискални савет похвалио владу за економске успехе.
- После свега тога да се враћамо и поново јуначимо и бијемо то је за Србију катастрофа - поручио је Вучић приметивши да су вести о постављању камена темељаца фабрика вести којима треба да се посветимо, а не да се враћамо у прошлост.
Вучић је рекао да екстремизам јача на Западном Балкану и да то није добра вест.
- Гледали смо вести протеклих дана и као да смо се вратили у неко време од пре 20, 30 година. Та врста екстремистичких ставова врши јасан притисак на све владе у региону. То је веома лоше - рекао је Вучић и додао да га не интересује да буде премијер ако ће то значити сарадњу са онима који подижу тензије.
- Нећемо да допустимо да нам углед Србије који смо дуго градили пропадне преко ноћи - рекао је Вучић у емисији "ИнтервјуБ92", где је гостовао са Наташом Кандић и новинаром "Времена" Дејаном Анастасијевићем.

"Хаг није помирио регион"

Премијер Србије је потом додао да су емоције у региону горе и теже сада него пре 20 година, иако је био циљ Хашког трибунала да помири регион.
- Сви смо се у региону међусобно лагали, када би Европска унија тражила усликали бисмо се и проговорили коју лепу реч. Суштински се ништа није догодило. Склон сам да кажем да је у Хагу било више политике него права. Погледајте случајеве Орића и Харадинаја. Имате живе сведоке за злочине над Србима, сведоке за директне злочине Орића и ништа. Ослобођен је, води се поступак у БиХ, извесно је да тај поступак неће бити окончан или неће бити окончан правоснажном пресудом - додао је Вучић.
Истакао је и да је пред Хашким трибуналом осуђено 60 Срба, 11 Хрвата, шест Бошњака, али је додао и да не жели да каже да међу Србима није било злочинаца и да осуђује сваког Србина који је био злочинац.

"Генерал Лазаревић није окрвавио руке"

Дејан Анастасијевић је подсетио да су генерала Владимира Лазаревића по повратку у Србију дочекала двојица министара актуелне владе, као и да се и даље чује да је он херој и да би Крушевац био део велике Албаније да није било њега.
- Код нас се упорно од злочинаца праве хероји, немојте се чудити ако то раде и на другој страни - рекао је Анастасијевић и додао да је од почетка био скептичан када је поменута идеја да Хашки трибунал треба да се бави помирењем и истакао да судови треба да деле правду.
Премијер је навео да нико није тражио да Хашки трибунал помири Караџића и Изетбеговића већ да је смисао тога био да народи разумеју шта се догодило.
- Лазаревић је осуђен на основу командне одговорности, није он починио никакав злочин нити је окрвавио руке. Дочекан је уз хиљаду пута мање помпе него они који су учествовали у директном убијању Срба. Да ли је починио злочине? Суд је рекао тако, ја се не мешам. Државне почасти нису постојале, показана је државна пажња према нашем грађанину. Нисам сигуран да ико у Србији мисли да је Лазаревић починио злочин - рекао је Вучић.

"Тражим да погну главу над нашим жртвама"

Премијер је истакао да је "Олуја" највеће етничко чишћење после Другог светског рата, као и да имамо велики проблем са Бошњацима и да жели да се разговарао о томе да ли Срби могу да поштују БиХ као државу, а Бошњаци Републику Српску као ентитет.
- Само тражимо да они погну главу над нашим жртвама, пред нашим одсеченим главама, као што сам ја погнуо главу у Сребреници. Само то тражимо. Ми дајемо политичке и правне уступке, а ми тражимо само да поштују наше жртве. Томислав Карамарко је рекао да тражи од Срба да поштују хрватске жртве. Поштујемо хрватске жртве, а од вас тражимо да видимо исто и према српским жртвама - додао је Вучић.

"Млади да знају да нема среће у рату"

Наташа Кандић је истакла да се морају знати имена жртава и да се утврде околности у којима су страдале, као и да је то важан инструмент који може да помогне у процесу помирења. Додала је да је ФХП именом и презименом утврдио сваку жртву за време НАТО бомбардовања Југославије, да их има укупно 750, на шта је Вучић реаговао речима да је "схватио да су бројеви забрањени њему и Србима".
- Идеју о именима и презименима сам подржао и раније и није битно чије су жртве. Неки други народи сањају лудачке снове о осветама, хоћу да Срби не сањају снове о осветама, да не сањају оно што сам ја као клинац сањао - рекао је Вучић.
Додао је да треба поручити младима у Србији да нема среће у рату, истакао да људи треба да мисле о послу, о томе што је заустављено повећање јавног дуга, а не о томе како ћемо да се бијемо или некоме главу да одрубимо.

"Нећу непријатељске односе с НАТО"

Премијер је додао да неће непријатељске односе са НАТО и оценио је да је могуће наставити европски пут без чланства у том војном савезу.
- Нама то нико не намеће - казао је Вучић коментаришући везу између чланства Србије у НАТО и наставка европских интеграција. Он је казао да "неће да води Србију у сукобе са НАТО и да неће да учествује у сукобима Србије и НАТО".
Упитан о ставу Русије поводом сарадње с НАТО, Вучић је истакао да је Србија суверена и самостална земља која треба да води рачуна о својим интересима.
- Ја желим да наши грађани буду насмејани, да не будемо било чија колонија. Моја је, молба, не упозорење, молба младим људима, клинцима, ко бога вас молим поштујте своју страст, страст је од нас направила велики народ, али хајде да ствар уравнотежимо на рационалном нивоу, то ће Србију да доведе на ниво развијених земаља - поручио је Вучић.
Поменуо је и, како је рекао, бесмислене приче оних који заговарају да не идемо у Европу, али да истовремено хоћемо европске инвеститоре.
- Не лажите народ - поручио је Вуцић, додајући да у том случају нико неће доћи, а ми нећемо имати где да извозимо, јер 64 одсто робе извозимио у ЕУ, 25 одсто је регион.
-И где ћемо онда?, какве су то бесмислене приче? Требају нам нормални односи и искрени разговори, помирење неће доћи одмах. Србија је спремна за нормалне односе и искрене разговоре, и увек ћемо бити спремни за то - рекао је Вучић и додао да је за нас важан дубински однос са Бошњацима, кључан можда, а на ширем плану - са Хрватима и Албанцима.

"Фашизам нико у Србији неће славити"

Премијер је рекао, поводом најава Хрватске да ће условљавати пут Србије у ЕУ, да постоје неке ствари које није могуће урадити, те поручио да, за разлику од те суседне земље, може гарантовати да фашизам нико у Србији неће славити.
- Неки услови су немогући. То је мало компликованије питање. Траже да обезбедимо место једном хрватском посланику у Скупштини. То ни по бројевима није могуће. И, након највећег етничког чишћења после Другог светског рата, у Хрватској, која је двоструко мања, имамо четири пута више Срба него што је Хрвата у Србији - објаснио је Вучић гостујући на ТВ Б92.
Он је казао да се старао да Хрвати у Србији остваре сва права, и да се тако залагао да добију хрватске уџбенике, те на влади рекао да је спреман да из сопственог џепа плати књиге за две школе.
- Немам проблем са свим правима, али немојте да правите поистовећивање са оним што није могуће - поручио је Вучић.
Што се тиче захтева о измени закона о гоњењу за ратне злочине и ван Србије он је објаснио да се ни дан данас не зна који су Срби све оптужени, наводећи као пример генерала Борисава Ђукића, који је ухапшен у Црној Гори и изручен Хравтској на основу неке тајне оптужнице.
На другој страни, према његовим речима Србија је била спремна да Вељка Марића преда Хрватској, како би у тој земљи одслужио казну, али да то није наишло ни на пријатељску пажњу ни одобравање Загреба.
Он је рекао да Хрватска може да прави проблеме на путу Србије у ЕУ, али да постоје ствари које наша држава не може да учини, не може да дозволи да неко ниподаштава Србију.
Истовремено, како је рекао, у центру Загреба шетају црнокошуљаши, дали су званичну дозволу за ту шетњу, што, приметио је, у Србији није могуће.
Вучић је истакао да жели добре односе са Хрватском и да, ако буде добио поверење на изборима, има намеру да позове председника и потпредседника хрватске владе на разговоре о будућности.
- Однос између Хрвата, Срба, Бошњака и Албанаца морају бити усмерен на будућност - подвукао је премијер додајући да само заједно и бољим односима у региону можемо да напредујемо.
Извор: Б 92, Блиц, Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА