Најновије

ВЛАДА СРБИЈЕ МУ ОКРЕНУЛА ЛЕЂА: Русија лобира за Јеремића, ЕУ и САД ужаснути том могућношћу

БЕОГРАД - Влада Србије неће подржати кандидатуру Вука Јеремића за генералног секретара Уједињених нација, речено је у Влади Србије. Саговорници, који су захтевали анонимност, тврде да Јеремић снажно лобира за ту подршку.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

"За Јеремића снажно лобирају и руски званичници. Међутим, с друге стране, из европских дипломатских извора, као и из америчких, чујемо снажна противљења могућности да Јеремић на било који начин буде укључен и подржан, чак ужаснутост", напомињу извори из Владе Србије.

На питање кога ће Влада Србије онда подржати за ту функцију, саговорници кажу да још није донета коначна одлука, односно нису желели да кажу која имена су у игри.

"Рок у којем би Влада Србије требало да се определи којег кандидата ће подржази истиче за пар дана", закључили су извори у Влади који су захтевали анонимност.

Председница ХНС и бивша министарка за спољну и европску политику Весна Пусић објавила је званичну кандидатуру за генералног секретара УН и за ту прилику покренула веб страницу. Бивши премијер Зоран Милановић кандидатуру Весне Пусић већ је послао почетком новембра, а одлука о томе донесена је на затвореном делу седнице владе почетком септембра прошле године. Проблем је настао због тога што је УН као ваљане требао да призна само кандидатуре пристигле након 15. децембра прошле године, односно од дана кад је својим чланицама послао званични позив за пријаве, пренели су хрватски медији.

Председник Томислав Николић изјавио је почетком године да не би подржао кандидатуру бившег шефа дипломатије Вука Јеремића за функцију генералног секретара УН. Како је тада рекао, Јеремић би тамо мислио само на своју каријеру, а не на Србију, а Јеремићу поручио: "Господине Јеремићу, моју подршку немате, а нека вас подржи ко хоће".

И први потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је почетком године да је Вук Јеремић и даље без подршке Владе Србије. Он је тада истакао да ће Србија у процесу избора новог генералног секретара Уједињених нација подршку дати оном кандидату који ће заступати "наше интересе, пре свега када је реч о Косову". "Нећемо подржати кандидате из региона. Па шта треба да подржимо кандидата који би од првог дана када седне на место генералног секретара радио на пријему Косова у УН? То не долази у обзир", нагласио је Дачић. На директно питање да ли ће Србија подржати кандидатуру Мирослава Лајчака, актуелног министра иностраних послова Словачке (земље која није признала независност Косова), Дачић није одговорио али је рекао да сигурно неће подржати кандидате из Хрватске, Македоније и Црне Горе јер те земље имају супротне интересе када је реч о Косову.

Новог генералног секретара УН именоваће ове године Генерална скупштина те светске организације на предлог Савета за безбедност. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА