Најновије

БЕОГРАД СТВОРИО ЗВЕЗДУ: Како је Сиријка постала део кампање ФПО-а, Пегиде и других анти-имиграционих покрета!

Погледајте невероватну причу како је Сиријка Рима Дариоус након говора на протесту у Београду септембра прошле године постала звезда борбе против илегалне имиграција, коју су у својим кампањама користили аустријски ФПО Хајца Кристијана Штрахеа, немачка ПЕГИДА и бројне организације широм Европа. Снимак који је први овјавио портал Правда пренео је огроман број медија у свету. Ево како је сиријка постала звезда преко протеста на који никад није планирала да дође.

Рима Дариоус (Фото: ФПО)

1. Реците нам у најкраћим цртама како сте завршили на митингу у Београду?
То је занимљива прича јер гледајући на последице тог скупа, стварно је била коинциденција да се све поклопи и да говорим у Београду. Циљ мог доласка у Србију била је хуманитарна акција на Косову и Метохији у склопу Европског фронта солидарности са Косовом, при чему имамо сарадњу са Српском радикалном странком, а највише њиховом омладином. Када сам дошла у београд разговарала сам са једним пријатељом који је подпредседник омладине СРС, Драган Пилиповић, који ми је рекао мени чудну ствар, да је власт пре недељу дана забранила одржавање скупа против илегалне имиграција, које су пријавиле две групе чији он није члан, али су тада биле блиске са СРС, Образ и Наши и то ми је изгледало невероватно, јер се такви скупови не забрањују нигде у свету. Скуп је под другим називом заказан за седам дана касније и све се поклопило да могу да говорим. Занимљиво је, да скуп није првобитно забрањен никада не бих добила толики медијски простор.
2.Кад сте видели да је ваш снимак постао толико популаран и да је пренет широм Европе који вам је био први утисак?
Била сам више него срећна да се истина преко мојих речи раширила међу људима. Говор је преведен и објављен у готово свим земљама Европе, чак је стигао и до Америке. Оно шта је важно је да је тај говор отворио очи многим људима, почели су да се интересују и да сазнају ствари о томе шта се дешава и шта су власти у њиховим земљама радиле. Наравно, примила сам и неке бесне и претеће поруке, али се оне не могу поредити са масом позитивних коментара које чак и данас добијам, а многи су из Србије. То ми је дало додатни подстрек нарочито када сам видела како људи у Сирији реагују. Говор који сам држала на енглеском је преведен на арапски и буквално објављиван на све стране.
Погледајте Правдин видео из Београда са преко 250.000 прегледа који је прославио младу Сиријку:
3. Након што је видео постао и више него популаран, нарочито имајући у виду да Јутјуб није примарно политичке природе, контактирани сте од стране многих медија и неких од најважнијих политичара у Европи, кажите нам нешто о томе?
Интервјуисали су ме многи од медија који спадају у најгледаније у својим земљама, рецимо телевизија из Русије Россия-24, француска tv Libertès, државна телевизија Македоније, немачки недељник Zuerst, мађарски Рestisracok. Више не могу ни да се сетим колико их је било у том периоду, а и ти прилози су касније реемитовани на друге телевизије и излазили у другим медијима. Мој говор је у својој кампањи користила највећа анти-имиграциона организација у Немачкој "Пегида", а позвана сам на састанак од стране генералног секретара аустријске странке ФПО Харалда Вилимског, након чега ми је понуђено да говорим на њиховој трибини у Бечу, заједно са председником странке Хајнцом Кристијаном Штрахеом, што се наравно не одбија, јер он и Марин Ле Пен тренутно имају највећу подршку у Европи у борби против Брисела.
Позвана сам да говорим у Шпанији, Италији, Француској, на Кипру и сада поново у Србији где ћу говорити у суботу 9. априла од 18 часова, а адреса је Теразије 45, тако да ће људи у Београду поново имати прилику да ме чују. Назив трибине је Сирија-тероризам-имиграција-Европа, а тема је веза између тероризма, који се спонзорисао од стране запада и имиграције у Европу. Поред мене биће говорника из Америке, Белгије, Румуније и наравно Србије, тако да очекује велики успех и од тог догађаја.


4. Како је прошла конференција са Штрахеом и који вам је утисак после ње?
То је био посебан тренутак за мене, да добијем прилику да говорорим пред утицајним људима европске политике у времену када се најмоћније државе света састају да одлучују о судбини Сирије, док нико не пита народ у земљи шта они заправо желе. Повратна реакција када сам завршила је била одлична. Људи из ФПО-а су патриоте, они се противе уништавању своје земље, али такође и Сирије. Стекла само одличан утисак о њима.

5. Који су вам планови за будућни политички активизам?
Мој посао сигурно није готов, истина о Сирији је оно за шта се борим сваки дан, то је мој циљ до победе и након ње. Поред тога бавићу се хуманитарним радом који радим са својим пријатељима из савета сиријске омладине. Такође планирам да поред скоре посете Београду ускоро одем на Кипар, Косово и сигурно у Јерменију која је нова жртва труског отоманског империјализма.
Погледајте најаву за трибину Београду на којој ће говорити Рима Дариоус:
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА