Најновије

И СРБИ СУ ИМАЛИ СВОЈУ КЛЕОПАТРУ: Трагична судбина заборављене принцезе (ВИДЕО)

Ко год да је посетио породичну гробницу династије Карађорђевић, мора да му се поглед зауставио на једном веома необичном имену - Клеопатра. Али, ко је она и каква је била њена судбина?

Клеопатра (Фото: Јутјуб)

Кнез Александар Карађорђевић и књегиња Персида имали су десеторо деце од којих је натрагичнију судбину имала принцеза Клеопатра.
Принцеза је рођена 1835. године и већ са седам година крочила је на двор и била окружена сјајем и гламуром. Када је напунила 10 година, кнез Александар је одлучио да своју ћерку у школу, што и није било толико типично за то доба.
За приватног учитеља изабран је један од најученијих дубровачких Срба, па је тако Клеопатра постала једна од најученијих жена тог доба. О њој се говорило да је била лепа, мила, тиха, повучена. Колико је опчинила тадашњу елиту говори и то да је пијансита Алојз Калауз за њен 15. рођендан компоновао песму "Што се боре мисли моје" на речи које је написао кнез Михаило Обреновић.
Песма коју је кнез Михаило посветио принцези Клеопатри је пуна љубави, емоција, али да ли су постојале обостране симпатије или чак љубав остало је под велом тајне. Оно што се и дан данас расправља - да ли је Клеопатра могла да заувек помири Карађорђевиће и Обреновиће? 
Тек, Клеопатра се није удала за кнеза Михаила, већ за Милана Петронијевића, сина угледног српског политичара и бившег председника владе. Њихов брак је био кратког века јер је Клеопатра са само 20 година заувек склопила очи. Не зна се тачан разлог њене смрти, али се верује да је преминула од туберкулозе која је у то доба била актуелна. Извор: 24сата

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА