Најновије

РЕВОЛУЦИЈА У МЕДИЦИНИ: 3Д штампач ће штампати кости, крвне судове, па и људске органе!

Истраживачи тренутно развијају 3Д штампач, који ће штампати кости укључујући и крвне судове. То ће бити огроман корак напред! Штампање читавих органа је циљ - за далеку будућност.

Одштампано људско лице (фото: Јутјуб принтскрин)

3Д штампачи сада могу да штампају готово све: ципеле, оружје - па чак и кости. Научници широм света већ неко време штампају замену за кости, али истраживачи са Универзитета у Фрајбургу сада желе да учине велики корак: са 3Д штампачем желе да штампају кости са крвним судовима, јер су тако веће шансе да се одштампани део тела брзо повеже са околним, природним ткивом. "Овај метод би требало да пружи одлучујућу временску предност", рекао је Гунтер Финкенцелер, шеф истраживачког одељења и инжењерства ткива клинике за пластичну хирургију и хирургију шаке у Универзитетској болници у Фреибургу. "Имплантат би се релативно брзо снабдео крвљу и могао да заживи."
Код других метода које су документоване у медицинској литератури, крвни судови морају да израсту из околног ткива. То може да потраје до две недеље, али до тада су многа вештачка ткива одумрла.
Док Финкенцелер, Петер Колтаи и њихове колеге заиста буду могли да штампају кости и крвне судове, биће потребно времена. Недавно су добили 460.000 евра из Немачког друштва за истраживање (ДФГ). Тим новцем њихов посао може да се финансира три године, почињу за два до три месеца.
Први корак ће бити развијање одговарајућег штампача. Један од проблема употребе 3Д штампача у медицини је то што машине већином користе пластику. Она је изузетно функционална и издржљива, али људско тело је не подноси баш најбоље. "Желимо да развијемо 3Д штампач који омогућава штампање одређених течности - тзв. хидрогелова - са људским ћелијама," каже Финкенцелер. "Тако желимо да изградимо тродимензионалну замену коштаног ткива. Ћелије које желимо да одштампамо су првенствено остеобласти, односно ћелије које изграђују кости. Такође намеравамо да одштампамо ендотелне ћелије, односно ћелије које оивичавају крвне судове."

Укратко, истраживачи раде на 3Д штампачу, који користи хидрогелове тамо где обични штампач користи мастило. А да тело пацијента не би одбацило имплантат, идеално би било да хидрогелови имају ћелије пацијента. Финкенцелер каже да се у будућности могу користити матичне ћелије. Оне су свуда у телу и могу се добити из масног ткива. У лабораторији истраживачи би онда матичне ћелије трасформисали у коштане, а затим их додали у хидрогелове за штампу.
Научници у Фрајбургу не очекују да током трогодишњег истраживачког пројекта дођу до тачке када могу штампати у потпуности функционалну кост. То је дугорочни циљ који би се могао постићи за седам до десет година, процењује Финкенцелер.
Када се план оствари, 3Д штампање би могло дати потпуно ново значење појму индивидуализоване медицине. Рентген и компјутерска томографија би пружали тачне слике делова кости које треба заменити. Користећи матичне ћелије пацијента, 3Д штампачи би могли да одштампају савршени имплантат.
"Ово је област која има невероватно висок потенцијал, не само за коштано ткиво. То може бити кожа или на пример хрскавица. Када узмете у обзир колико људи пати од остеоартритиса, то би сигурно била област за примену 3Д технике."
Јетра из штампача Џон Хант иде корак даље. Директор Истраживачког инжињерског центра на факултету у Ливерпулу каже да ће 3Д штампачи једног дана моћи да одштампају комплетне органе.
"Они могу све да одштампају. То је то чудесно код 3Д штампе", Каже Хант. Ми би смо чак могли почети да размишљамо о штампању панкреаса, јетре или слично." Одштампана људска јетра! Звучи као чиста научна фантастика. Хант признаје да таква јетра вероватно не би била еквивалентно добра као орган који би добио пацијент на листи за трансплатацију. "Морате мало шире да гледате," каже Хант. "Ми не морамо директно штампати целу јетру, какву знамо. Ми можемо штампати нешто, што ради попут јетре, али не изгледа као јетра."
Велики плус: Пацијент не мора годинама чекати на трансплантацију. Вероватно би потрајало док штампани орган почне да функционише у телу, али је то ограничен временски период, каже Хант. Ако сте на листи чекања за трансплантацију, не знате кад ће те добити нови орган. Када фокус је стављен на основне карактеристике једног органа, то би чак могло да доведе до побољшања: "То не мора да буде тако компликовано", рекао је Хант. "Старе мапе градова, на пример, су укупно гледано компликоване, са улицама као кривудавим крвним судовима. Карте нових градова су линеарне, са правим линијама и правим угловима, а све је невероватно ефикасно."
То би могло да важи и за штампане органе. Али, више о томе ћемо моћи да кажемо вероватно за седам или десет година. Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА