Најновије

СИГУРНИ СТЕ ДА ЈЕ ДОЊИ ДУЖИ? Смањиће вам се пред очима! (ВИДЕО)

Снимак на коме се део железничке пруге пред очима корисника "Јутјуба" смањује, изазвао је неверицу и лавину коментара на друштвеним мрежама.

Делови дечје пруге - који је већи? (фото: Јутјуб принтскрин)

Аутор снимка Марк Бланк-Сетл наводи да је постао свестан илузије за време игре са својим сином.
Видео-снимак је првобитно објављен на твитеру, где се након неколико сати нагађања напокон нашао неко ко је пружио разуман одговор.
Реч је о Џастроуовој оптичкој илузији (енг. Јастроw иллусион), названој по америчком психологу Џозефу Џастроу, који ју је открио 1891. године.
Узрок овог необичног ефекта крије се у томе што је краћа страна горњег лука постављена до дуже стране доњег лука, што њихов положај у односу на камеру додатно наглашава.
Професор Мајкл Бах са Медицинског центра на Универзитету у Фрајбургу објашњава да људска бића не могу да избегну стремљење ка поређењу линија које уоквирују ограничене области и додаје да увек правимо релативне процене, чак и када жарко желимо да направимо апсолутно прецизну процену.
Како су у међувремену бројни корисници твитера прокоментарисали да је видео-снимак обрађен, постављен је нови снимак бољег квалитета. Извор: Дејли мејл, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА