Најбољег укуса су јагоде средње величине јер већи плодови често нису тако сочни, напомињу нутриционисти.
- Мале јагоде, с друге стране, могу да имају пуно семенки, а често су и превише тврде. Једном кад су убране, јагоде даље не зрију, евентуално могу мало да потамне и изгубе киселост. Из тог разлога никад не купујте зеленкасте јагоде у нади да ће за дан-два бити боље. Купујте их већ зреле и трошите што пре (у року од 2-3 дана чуване у фрижидеру) јер и врло кратким стајањем брзо губе текстуру и развијају пљесан - каже нутриционисткиња Сандра Крстев.
Она додаје како су јагоде одличан извор витамина Ц, па је тако једном шољом јагода могуће задовољити дневне потребе за овим важним витамином. Јагоде се истичу и садржајем мангана, калијума и фолне киселине. Како бисте сачували јагоде за целу годину, искористите их за домаће ликере, ракије или здраве џемове без штетних адитива. Пре замрзавања јагоде очистите од петељки, уваљајте у шећер па сложите на послужавник с довољно размака између сваке.
Тако ће сачувати облик за украшавање посластица или декорирање чаша за сокове и коктеле. За сок очишћене јагоде згњечите и ставите у велику теглу. На сваки килограм јагода додајте 200 г шећера. Оставите поклопљено на хладном месту од два до три дана, а након тога их процедите кроз газу. На сваки литар сока додајте 80 г шећера, добро промешајте, ставите у већу посуду с врућом водом и пастеризујте сируп. Соку или сирупу додаје се и лимунска или винска киселина, које га чувају од кварења.
Домаћи сок за сочне и ароматичне десерте
Кору након печења премажите једном или двема кашикама сока од јагода. Јагоде можете и осушити на сунцу, у дехидратору или рерни. Уз мало стрпљења лако је припремити и здрави чипс од јагода. Најпре их исеците на танке кришке па премажите сирупом од воде, шећера и лимуна.
Сушите их око пет и по сати на 60°C. Сушене комадиће чувајте у херметички затвореној посуди неколико месеци па их додајите у колаче, кекс, сладолед, јогурт или у житарице за доручак.
Домаће енергетске плочице Загрте рерну на 250°C. Прекријте посуду масним папиром. Помешајте зобене пахуљице, сушене јагоде, бадеме, кокос, семенке и зачине у посуди. Загрејте путер и мед на лаганој ватри. Додајте со и ванилу. Врућим састојцима прелијте састојке из чиније. Промешајте смесу и излијте на папир. Пеците 60 минута. Кад се охлади, исеците и уживајте!
Јагоде су одличне у компоту или укуване у џем с ванилом, сирупом од базге, па чак и чилијем. Извор: 24sata.hr