Најновије

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: У Подубрављу пронађени остаци најстарије цивилизације?! (ВИДЕО)

Да ли је време да се уџбеници о историји поново напишу?

Камена кугла (Фото: piramidasunca.ba)

Др Семир Османагић, који је открио босанске пирамиде, верује да ће ово октриће у потпуности променити историју Европе. Загонетна камена сфера која је пронађена у Подубрављу језиво подсећа на мистериозне камене сфере пронађене на Костарики где су истраживачи открили више од 300 мистериозних камених артефаката а за које се верује да их је обликовао древни човек пре више хиљада година. Др Османагић тврди да су босанске пирамиде близу града Високо, северозападно од Сарајева, најстарије пирамиде откривене на нашој планети. Он и његов тим су провели преко 340.000 сати ископавајући ово археолошко налазиште и тестирајући узорке у периоду од 2005. до 2013. године. Османагић сада верује да је џиновски камен који је откривен у Босни међу најстаријим камењем које је обликовао човек и да представља доказ да је непозната древна цивилизација насељавала Европу пре више десетина хиљада година. Ипак, други истраживачи тврде да Османагићево откриће није доказ за то и да је босански камен природна творевина.
Босански истраживач верује да би откриће камена у шуми у Подубрављу могло заувек променити историју европског континента.
Др Османагић је познат по својим истраживањима у босанској долини пирамида близу града Високо. Према његовим речима, пирамиде у Босни су много веће у односу на оне у Египту, а то ће моћи да се види када истраживање буде готово.
Др Османагић је пронашао и мегалитску сферу близу града Завидовићи у централној Босни и Херцеговини за коју тврди да је вештачка творевина и која има пречник од око 1,5 метара. Како тврди Османагић, испитивањима састава кугле дошло се до закључка да су древни људи топили камен који се може наћи у околини, додавали му адитиве и изливали у џиновске кугле.
Људи пореде овај невероватни камен са каменим сферама са Костарике. Неке од њих теже и до 15 тона и верује се да их је обликовала давно изумрла култура Дикис. Међутим, ако се утврди да је камену сферу у Босни такође обликовао човек, то би значило да је то највећа вештачка камена лопта на планети пошто је дупло тежа од камених сфера са Костарике. Наводи се да има неколико стотина камених сфера свуда широм Босне и Херцеговине али да су многе уништене од стране људи који су тражили злато унутар њих због локалних митова. Сматра се да се у шуми Подубравља сада може наћи само осмина од укупног броја сфера које су се налазиле у овом делу Европе. Др Османагић тврди да је камена сфера пронађена у Босни богата гвожђем и да је вероватно старија од сфера које се налазе на Костарици. "Ово је још један у низу доказа да је у Европи постојала напредна цивилизација са високим нивоом технологије о којој ништа не знамо", рекао је др Османагић. Он верује да су древне цивилизације користиле огромне камене сфере зато што су веровали да привлаче позитивну енергију и да имају исцељујуће моћи. Наравно, има много научника који су веома скептични и поводом камене сфере и поводом босанских пирамида. Према речима стручњака са Универзитета у Манчестеру, камен пронађен у Босни не може бити вештачки.
Они наводе да је та камена сфера класичан пример срашћивања. До срашћивања долази када таложење природних минерала створи камену масу између зрна седимента, због чега се добија сферни облик коначног камена.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА