Најновије

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА ПЕТКА ТРИНАЕСТОГ: Ово сигурно нисте знали

Данас је петак 13. дан који многи сматрају као баксузан и несрећан дан. Многи су сујеверни па на тај дан па мењају постељину како не би имали кошмаре, не секу нокте, не иду на пут и не започињу никакав посао.

Црна мачка - симбол петка 13. (Фото: pixabay.com)

Највећи допринос лошем имиџу повезаности броја 13 са петком, дају историјске чињенице. 13. октобра 1307. у петак Филип IV француски краљ, похапсио је и на ломачи спалио готово све тадашње витезове Темпларе. Два америчка предесника Абрахам Линкон и Џон Кенеди убијени су на петак 13.
И Библија прича о петку и броју 13 као о нечем посебном. На тај дан су Адам и Ева избачени из раја, а и велики потоп почео је такође на тај дан. Позната је прича о 12 Исусових апостола и Јуди као 13-том.
Познато је и веровање да се вештице сакупљају у броју 12, а да је 13. место резервисано за Ђавола.
Теоретичар Доналд Досеј верује да је страх од броја 13 настао у Норвешкој из једног мита. Наиме, 12 богова у Валхали имало је забаву на коју је дошао и 13-ти, незвани гост, зао и покварен бог Локи. Он се забављао тако што је учинио да Ходер, слепи бог таме стрелицом погоди бога весеља и задовољства Балдера, који је умро а целом земљом је завладала тама. Од тог тренутка петак 13. се сматра злослутним.
Страх од ове бројке није занемарљив. Досеј тврди да 80 одсто небодера у свету нема 13. спрат, велики број аеродрома нема 13. излаз на писте.
Томас Фермслер, математичар и научник, верује да је број 13 само озлограшен и да он „пати“ јер се налази иза броја 12. Нумеролози број 12 сматрају комплетним бројем, јер година има 12 месеци, постоји 12 зодијака, 12 богова Олимпа, 12 Исусових апостола.
У старом веку петак је био као и недеља, дан посвећен за одмор и молитву.
Чак и у пословном свету има сујеверја, па многи луксузни хотели немају собу са бројем 13, у неким авионима нема 13. реда или броја седишта. За „апокалипричну 2012.“ годину речено је да има три црна петка. 
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА