Најновије

ЧЕТНОКРАТИЈА: Бура због сарадње ДС и СРС на Старом граду!

Догодило се и то. Демократска странка је у власт на Старом граду ушла са ултранационалистичким и прочетничким радикалима и Дверима.
Демократе, које су досад распустиле све локалне одборе који су ушли у коалицију са напредњацима, нису имале проблем да у најстаријој београдској општини направе договор са радикалима. Покушао је јуче председник београдских демократа Балша Божовић да ублажи ситуацију.
- Оно што је за нас веома важно јесте да никаква сарадња ни на ком нивоу није могућа. Ако се испостави да је до ње дошло, то мора апсолутно да се прекине већ данас. Уколико се то не догоди, страначки органи ће рећи свој став - рекао је Божовић. Он је навео и да позив покрету ДЈБ за сарадњу остаје отворен. Нови председник општине Марко Бастаћ изјавио је јуче за "Блиц" да он политику поима на другачији начин и да не преговара са странкама, већ са појединцима. - Ја ћу наставити тако да радим, јер имам најбољи резултат, а ако странка то не разуме, спреман сам на последице - наводи Бастаћ и додаје да локални избори за њега немају никакве везе са републичким. - Да постоји коалициони споразум са СРС-ом, раскинуо бих га. Али, отворен сам за преговоре са одборницима са свих листа који се залажу за мој програм уређења општине - каже Бастаћ. Сарадња демократа и радикала поново је избацила на површину и све слабости Демократске странке.
Лидер ДС Бојан Пајтић јуче нам је кратко поручио да стоји иза сваке Божовићеве речи. Други функционери се нису јављали. Свесне су демократе да би било какав јавни иступ могао да се искористи у кампањи за унутарстраначке изборе који ускоро следе у ДС и зато мудро ћуте. 
Политички аналитичари имају разумевање за коалицију ДС и СРС.
- Када се ради о локалу, конституисањем власти се не отварају велика идеолошка питања. Овде је посреди политички прагматизам, који лично не одобравам. Мислим да је посреди тактика. СНС је расписао изборе на свим нивоима како би се и на локалу искористио ауторитет Александра Вучића, гледају да преотму све општине, па је ДС-у вероватно приоритет да задрже власт где год је могуће - каже Зоран Стојиљковић са ФПН-а. Владимир Гоати из "Транспарентности" каже да су ДС и СРС миљама далеко у програмском смислу, али и да разуме зашто су функционери демократа у илегали. - Наглашено су опрезни због изборне скупштине која ће ускоро бити заказана. Ово је клизав терен. Тешко се могу наћи праве речи да се сарадња демократа и радикала одбрани изузев неким прагматским разлозима - објашњава Гоати. У СНС јуче су ликовали због сарадње радикала и демократа и славили као да су сами освојили Стари град. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА