Најновије

ВЛАДИКА СЕ ЖАЛИО ИРИНЕЈУ: Оговарају ме на интернету!

Ако се по јутру дан познаје... У манастиру Пећка патријаршија у Пећи служењем свете архијерејске литургије у суботу је званично почело редовно заседање Сабора Српске православне цркве, а радни део најважнијег црквеног заседања почиње данас у Београду, у Партијаршијском двору.

Владика Сергије (Фото: Јутјуб)

За та два дана већ се издешавало прегршт занимљивих ствари. О томе најбоље сведочи то што је владика Сергије средњоевропски тражио да му Синод пошаље комисију „јер су га његови сарадници у епархији оговарали на интернету!“.
- Он се пожалио патријарху и епископима да је прегледом ИП адреса уз помоћ немачке полиције открио да су погрде на његов рачун долазиле са ИП адресе његовог првог сарадника Милана Пејића и још десетак попова. Сви су били изненађени, што је владика већ на самом почетку заседања, осим бројних тема које их очекују, у први план ставио своје личне незгоде и тиме оптеретио патријарха - препричава одлично обавештени извор из врха СПЦ.
Он открива и да ће иницијатива за смену владике банатског Никанора по свему судећи пропасти. 
- Иако се то очекивалао, највероватније неће бити смењен јер ужива заштиту владике бачког Иринеја, који поред митрополита Амфилохија има једну од кључних улога у доношењу важних одлука за СПЦ. Владика Иринеј је наводно изгладио ствари са његовим побуњеним поповима, који су се жалили патријарху на злоупотребе владике Никанора - прича извор за "Ало". Он додаје да ће једна од главних тема Сабора, чији званичан део почиње данас у 17 часова, бити организација свеправославног сабора.
- Могуће је да ће у том светлу бити поменут и сасатанак руског патријарха Кирила са папом Фрањом, који је довео до извесних сукоба у Руској православној цркви - наводи саговорник, потврђујући и сазнања да се на овом Сабору може очекивати „васкрснуће“ Филарета.
- Готово сигурно ће се разматрати захтеви верника из епархије Милшевске, као и муслимана из Пријепоља и других околиних места да буде враћен смењени владика Филарет - каже извор.
Подсећамо, као што је „Ало“ већ писао, смењени владика Филарет интензивно је почео да скупља потписе присталица у жељи да буде враћен на функцију, а није искључена могућност да неки од владика изађе с таквим предлогом пред патријарха Иринеја.
Литургија у Призрену
Патријарх СПЦ служио је јуче литургију у делимично обновљеном српском православном Храму Светог Ђорђа у Призрену, којој су, осим верника, присуствовали и министар правде Никола Селаковић, директор владине Канцеларије за КиМ... После литургије је на пријем са амбасадорима и другим званицама у Владичански двор дошао и муфтија косовски Наим Трнава, па су сви обишли Богословију Свети Кирил и Методије.
Извор: Alo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА