Најновије

Николић са председницима скупштине и владе Алжира

Председник Републике Србије Томислав Николић, разговарао је другог дана званичне посете Алжиру са председником алжирске националне скупштине Мохамедом Ларбијем Улд Келифом, и са председником Владе Алжира, Абделмалеком Селалом.

Томислав Николић (Фото: ЈуТјуб)

Мохамед Ларби Улд Келифа је током разговора са председником Србије истакао да, попут Србије која се труди да одржи стабилност на Балкану, Алжир настоји да врати стабилност у регион.
Он је додао да су предуслов развоја стабилност и поштовање међународног права. Поштовање тог принципа је основ за став Алжира да не призна независност такозваног „Косова”, рекао је алжирски званичник.
Николић је истакао да је, када је реч о Косову и Метохији, Србији значајна подршка пријатеља широм света и да је зато захвална због принципијелног става Алжира.
Он се осврнуо на добру билатералну сарадњу и изразио наду да ће две земле искористити све потенцијале за унапређење привредне сарадње, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима, преноси Танјуг.
Током сусрета са председником Владе Алжира, председник Николић и Абделмалек Селал сагласили су се да је много учињено за развој добрих односа између Алжира и Србије, али да има још простора за њихово унапређење.
Николић је рекао да Србија спроводи реформе већ четири године и успешно ствара повољан амбијент за стране инвеститоре. Он је подвукао да Србија има бројне компаративне предности за инвестиције, од повољног географског положаја, до изванредне радне снаге.
Алжирски премијер је истакао да је његова земља заинтересована за сарадњу у домену пољопривреде, наменске индустрије и нових технологија. Са друге стране, нагласио је, Алжир може Србији да помогне у домену енергетске стабилности, рекао је Селал.
Он је предложио да се Србија и Алжир заједно усмере на пројекте окренуте тржиштима афричких земаља, оценивши да је Африка континент у успону.
У присуству председника Николића и премијера Селала, представници Србије и Алжира потписали су више билатералних споразума.
Потписан је Програм о сарадњи у области културе између Владе Републике Србије и Владе НДР Алжир за 2016, 2017. и 2018. годину, Протокол о сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Института за дипломатију и међународне односе министарства спољних послова НДР Алжир као и Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Националне бибилиотеке НДР Алжир.
Потписан је и Меморандум о разумевању у области информационих технологија, између Националне агенције за промоцију и развој технолошких паркова Алжира и Научно-технолошког парка Београд.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА