Најновије

Нокиа се враћа на тржиште мобилних телефона

Фински произвођач опреме за телекомуникације Нокиа саопштио је да планира глобални повратак на тржиште мобилних телефона и таблет компјутера и да је за тај посао лиценцирао нову финску компанију.

ФОТО: Pixabay

Нокиа ће доделити ексклузивну глобалну лиценцу фирми ХМД глобал за прављење мобилних телефона и таблет компјутера у наредних десет година, наводи се у саопштењу.

У оквиру тог процеса ХМД глобал и његов партнер из Тајвана, фирма ФИХ мобиле из групације Фокскон, купиће Мајкрософтово одељење за мобилне телефоне за 350 милиона долара, саопштила је америчка фирма у одвојеном саопштењу.

Нокиа је била водећи светски произвођач мобилних телефона у периоду од 1998. до 2011. године, али ју је престигао јужнокорејски Самсунг, пошто није на време реаговала на развој паметних телефона.

Компанија је 2011. године одлучила да пређе на Виндовс платформу, али је то био пословни промашај. Нови Нокијини производи користиће оперативни систем андроид.

Финска компанија продала је своје одељење за мобилне телефоне Мајкрософту 2014. године за 7,2 милијарди долара. Америчка фирма престала је да користи име Нокиа на телефонима из серије лумиа.

Очекује се да ће споразум између Мајкрософта и Нокије о лиценцираном коришћењу овог имена бити закључен у другој половини 2016. године. ИЗВОР: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА