Најновије

АУШВИЦ: Логораши злато скривали на најневероватнијим местима

Особље музеја некадашњег концентрационог логора Аушвиц пронашло је златни прстен и ланчић на дну једне шоље из главне поставке, преноси Бизнис Инсидер. Током конзервације предмета неко је од особља схватио да шоља од емајла има лажно дно, а у њему се налазио женски златни прстен и златни ланчић, наводе из музеја у својој објави.

Аушвиц (Фото: Јутјуб)

Оба предмета су анализирана у лабораторији и претпоставља се како су прстен и ланчић направљени у Пољској између 1921. и 1931., а пронађени накит постаће део сталне поставке.
“Скривање вредних предмета о којима су стално говориле преживеле особе био је разлог детаљног претраживања њихове одеће и актовки које су се налазиле у складишту за опљачкане ствари, а то доказује да су жртве биле опрезне током депортације у логор који је по природи био пљачкање.
То само показује да су јеврејске породице констано имале трачак наде да ће им ти предмети бити потребни за њихову будућу егзистенцију”, рекао је Пјотр Цивински, директор музеја у Аушвицу.
"Колекција успомена" садржи више од 12 хиљада кухињског посуђа од емајла, укључујући шоље, лонце, посуде, кригле и чајнике. Извор: Net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА