Најновије

ЕПИДЕМИЈА У СРБИЈИ: 10.000 особа болује од запаљенских болести црева

У Србији скоро 10.000 особа болује од запаљенских болести црева - Кронове болест и улцерозног колитиса, од чега су 20 одсто деца и млади до 20 година.

Здравство (Фото: pixabay.com)

То се данас могло чути на манифестацији под слоганом "Пут ка срећнијем детињству", која је одржана на Калемегдану поводом Светског дана борбе против запаљенских болести црева. 
"Велики број оболеле деце се повлачи у себе, изостаје из школе", рекао је председник удружења пацијената Љиљан Ђаковић.
На простору Музичког павиљона организована је велика ликовна радионица у којој су учествовали ученици средње дизајнерске школе и школе цртања за децу, а више од двадесеторо деце цртало је на тему "Срећа", а нацртани радови биће урамљени и поклоњени дечијим болницама у Србији. 
Осим тога представници удружења и лекари разговарали су са грађанима и делили едукативне материјале, како би и на тај начин упознали јавност о запаљенским болестима црева које најчешће погађају младу и радно способну популацију.
Педијатар гастроентерологије у Институту за здравствену заштиту деце и омладине у Новом Саду др Мирјана Стојшић истакла је да су Кронова болест и улцерозни колитис хроничне запаљенске болести црева чији узрок није познат, а ток болести је непредвидив. 
"Након започињања лечења, болест се може смирити и контролисати лековима, али не могу се излечити у потпуности", нагласила је она.
Уз лекове и праћење, како каже, млада особа са хроничном запаљенском болешћу црева може водити пун и продуктиван живот, као и да те болести нису заразне и да се остала деца са којима је болесник у контакту, не могу разболети.
Стојшић појашњава да се запаљенске болести црева манифестују проливом, некада и крвавим столицама, слабошћу, умором, а често и јаким грчевима у стомаку који се појављују нагло, без претходног упозорења.
"Као последица болести код деце се могу јавити нижи раст, закаснели пубертет, а понекад деца могу имати промене на кожи и на зглобовима", нагласила је др Стојшић и додала да је важно на време препознати обољења и почети са терапијом.
"Дијагностичке процедуре доступне за овај узраст нису довољне, а у Србији је мали број педијатара који се баве лечењем запаљенских болести црева", рекла је она.
Педијатар гастроентерологије из Института за мајку и дете Ивана Китић каже да је у Србији постављање дијагнозе често отежано и да није проблем недостатак лекова, јер пацијенти имају могућност да примају савремене биолошке терапије, већ недовољно знање о болестима.
"Због тога планирамо да у наредном периоду радимо на едукацији лекара, нарочито педијатара у домовима здравља како би се болест препознала и на време започело са лечењем", закључила је др Китић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА