Најновије

ФРКА У ЛДП: Јовановић остаје без фотеље у влади и посланичког клуба

Како сазнаје „Ало!“, дефинитивно у Влади Србије неће бити места за Чедомира Јовановића и његов ЛДП.

Чедомир Јовановић (Фото: Јутјуб)

- Чеда највероватније неће добити позив да уђе у Владу Србије са СНС-ом - тврди за лист добро обавештени саговорник из Владе.
Останак ЛДП-а у опозицији упалио је знак за узбуну у странци Чедомира Јовановића јер ће, након пропалог покушаја и надања да ће их Вучић позвати у Владу Србије, имати проблем и да саставе свој посланички клуб у Скупштини Србије, јер им треба пет посланика.
ЛДП је у српски парламент ушао као део коалиције ЛДП-СДС-ЛСВ и по коалиционом договору имаће 3 посланика плус Жарка Кораћа, који је био на њиховој изборној квоти, што није довољно за формирање самосталног посланичког клуба у српском парламенту.
- У странци су забринути због ситуације у вези са посланичким клубом у Скупштини Србије, јер ЛДП врло лако може да оде без њега, уколико му и дефинитивно окрену леђа коалициони партнери Чанак и Тадић, што је готово извесно да ће се догодити - каже за „Ало!“ саговорник из врха странке Чедомира Јовановића.
Чедомир Јовановић „дао се у потрагу“ за партнером у Скупштини Србије с којим би могао да сакупи пет или више посланика, колико је потребно за формирање посланичког клуба.
- За сада, сарадњу са ЛДП-ом одбили су СДС, ЛСВ, али и Народни покрет Србије Мирослава Алексића, који је у парламент ушао на изборној квоти странке Бориса Тадића - каже извор из врха ЛДП-а.
- Никаквих разговора није било, вероватно су у СДС-у, ЛСВ-у и ЛДП-у заузети разговорима у вези са тим ко ће где бити, а од чега и клубови зависе. Ако не буде договора, ја ћу бити независни посланик - рекао је Алексић.
Привилегије посланичког клуба
За формирање посланичког клуба потребно је најмање 5 посланика и веома је важан. Шефови посланичких група су чланови скупштинског колегијума, а сами посланички клубови имају више времена за расправу. Без обзира на то да ли клуб има 5 или 105 посланика, сваки шеф клуба има на располагању 20 минута да говори, плус време намењено клубу. Чланови скупштинских одбора бирају се из посланичких група, а самостални посланици не могу да буду чланови одбора.
Либерали верују коалицији
У Либерално демократској партији за „Ало!“ кажу да та странка и даље верује у опстанак јединствене посланичке групе, али и да не искључују могућност формирања засебног посланичког клуба.
- ЛДП ће имати четири посланика. Имамо коалициони договор са СДС-ом и ЛСВ-ом који каже да ћемо имати јединствену посланичку групу и за сада се држимо тог договора. Ипак, уколико се одлучи да је због коришћења више времена за расправу у парламенту потребно формирање више посланичких група, ми смо спремни и на то - кажу у ЛДП-у. Извор: Alo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА