Најновије

ИВАНИЋ ЖЕСТОКО УДАРИО: Додик прави циркус!

САРАЈЕВО - Младен Иванић, члан Председништва БиХ, казао је да Милорад Додик, предсјдник Републике Српске, „од свега прави циркус“, па тако и од захтева за његову оставку на месту члана колективног шефа државе. Иванић истиче да је вољан разговарати с Додиком о тој могућности, али да сумња да би се председнику РС и СНСД-а свидио исход његове евентуалне одлуке о оставци.

Младен Иванић (Фото: Јутјуб)

- У случају моје оставке, новог члана Председништва БиХ бирала би Парламентарна скупштина БиХ, а по садашњем распореду снага, то би сигурно био господин Младен Босић. Сумњам да је Додику интерес да уместо мене дође Босић. Можда и јесте, али не видим ту политички циљ, осим личног – каже Иванић.

Такође, Иванић поручује Додику да, ако је озбиљан у својим захтевима за његову оставку те оставку осталих представника Савеза за промене у институцијама БиХ, чиме уједно тражи превремене изборе, онда председник РС мора знати шта треба урадити.

- Додик би требало да покрене иницијативу за промену Устава БиХ и закона и за то обезбедити већину. С обзиром на то да је дуго година био у власти с партијама из ФБиХ, уверен сам да има јако пуно пријатеља с којима то може постићи. Позивам га да промени Устав и закон и тада о овој могућности можемо разговарати. До тог момента ја ово доживљавам само као један од типичних Додикових циркуса - истиче Иванић.

Када су у питању захтеви које је опозиција испоставила власти у РС током протеста, Иванић није оптимиста да ће доћи до њиховог испуњења. Но, то ће, сматра, за собом повући додатне проблеме.  - Познајући Додика, сумњам да ће доћи до испуњења тих захтева. Али, захваљујући свему томе, ми улазимо у једну нову врло ужарену политичку атмосферу која ће сигурно трајати неколико месеци - каже Иванић.  

С друге стране, истиче да су протести показали колико је било покушаја застрашивања народа, нарочито кроз спинове о нередима и екстремистима.  

- Па, прича о нередима била је покушај да протести не буду одржани, али је постигла потпуно супротан ефект. Подигла је инат, а посебно код српског народа када инат проради, онда добијете пуно више и теже посљедице него да нисте чачкали проблем. То је Додикова одлука, а то само показује да људи више не реагују како он очекује да ће реаговати и да полако, али сигурно пада – подвлачи Иванић.

Коментаришући однос званичног Београда наспрам протеста опозиције и митинга власти у Бањој Луци, Иванић га оцењује коректним, али не мисли исто и за медије из Србије.

- Званични Београд у овој се причи држи доста неутрално и у овим периодима није имао своје фаворите. Али, објективно у једном медијском делу у Србији постоји поједностављена слика и ја мислим да то генерално није добро - наглашава Иванић. Иванић је потврдио да је добио захтев Милорада Додика за упућивање протестне ноте Турској због обраћања Ахмета Давутоглуа током недавне церемоније отварања џамије Ферхадије у Бањој Луци.

- Ја ћу његов захтев ставити на дневни ред седнице Председништва, али о упућивању протестне ноте не одлучујем ја сам, него Председништво БиХ. Хоће ли бити сагласности,  видећемо - закључује Иванић. Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА