Најновије

Тесла ће водити виртуелне шетње кроз београдски музеј

Шетња кроз виртуелни свет са Николом Теслом ускоро ће постати стварност. На 160. годишњицу Теслиног рођења, у Београду ће бити отворена прва музејска изложба у потпуном окружењу виртуелне стварности, под називом “Доживи Теслу“.

О својим изумима посетиоцима Музеја Николе Тесле ускоро ће, уместо кустоса, говорити сам Тесла. Наместо фотографија и филмских пројекција, проналасци попут теледиригованог брода или Теслин лични шешир и рукавице, биће доступни свима - у виртуелном свету, објашњава аутор изложбене поставке Витомир Јевремовић.

“Ви ћете ставити кацигу на главу и ући у тај један свет. Тамо ћете срести Теслу, Тесла ће вам прићи и причати са вама. Ми ћемо шетати кроз различите приче у Теслином животу које су обележила најзначајнија његова достигнућа. Имаћемо пет прича у којима ће вам Тесла лично причати о томе како је изгледао његов рад на тим пројектима и на његовим достигнућима”, најављује Јевремовић.

Уговор између Музеја Николе Тесле и фирме Дајрект медија је потписан и виртуелна шетња Теслином лабораторијом или хотелском собом у Њујорку биће могућа већ десетог јула, каже директор Дајрект медије Јован Стојановић.

“Само неколико музеја у свету, и то оних највећих, тренутно има поставке чији су делови урађени у виртуелној реалности, тако да нам је и због тога драго што ће и наш Музеј Николе Тесле бити један од првих музеја који ће имати примену те технологије”, наводи Стојановић.

А прва светска реплика Теслиног торња биће постављена у престоници суседне Хрватске у оквиру ИНмусиц фестивала. Торањ висок отприлике као шестоспратница биће нешто нижи од ориганала срушеног пре 99 година. Конструкција ће уједно бити и фестивалска позорница, а пројекат је посвећен Николи Тесли и Дејвиду Боувију, каже директор Инмусица Зоран Марић.

“Пошли смо од тога шта највише фасцинира публику било ког фестивала па тако и Инмусиц фестивала, па смо закључили да је то управо људско стваралаштво, а посебно наравно музичко стваралаштво”, истиче Марић.

Стваралаштво Николе Тесле не престаје да фасцинира ни више од 70 година после његове смрти. Да ће тако бити, предвидео је и он сам када је рекао: “Нека будућност каже истину, процените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја.” ИЗВОР: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА