Најновије

ИСТРАЖИТЕЉИ ПАДА "ЕРБАСА" ИСПИТУЈУ НОВУ ТЕОРИЈУ: Египатски авион срушили амерички ловци?!

САД - Авион египатске компаније "Иџиптер" који је са 66 путника и чланова посаде у четвртак пао у Медитеран могуће да је погођен ракетом из ваздуха.

Амерички ловци срушили путнички авион? (Фото: defense.gov)

Осим терористичког напада, стручњаци испитују и да ли је можда неки од војних ловаца, попут америчких који стално лете над Средоземним морем, грешком оборио "ербас А320".

Ваздухопловни експерти кажу да истражитељи не искључују ниједан сценарио кад је у питању пад египатског авиона, а међу теоријама је и та да је путничку летелицу оборио борбени авион.

- Откако је 2014. ракетом земља-ваздух над Украјином оборен авион "Малезија ерлајнса" са 298 путника, истражитељи авио-несрећа не искључују сличне сценарије. Небо над Медитераном врви од војних авиона. Тамо се свакодневно налазе америчке, руске, сиријске, британске, као и арапске ваздухопловне снаге. Није искључено да је један од борбених авиона грешком оборио "ербас" - објашњавају стручњаци и додају да је над Средоземним морем највише америчких војних летелица.

Поред тога, експерти не искључују могућност ни да је неко од путника или чланова посаде, можда чак и пилот, намерно оборио авион. Према подацима грчке војске, "ербас" је пре него што је почео да пада са 11.500 метара висине, направио низ наглих окрета улево и удесно.

- То указује на проблем са командама. Могуће је да су се у кокпиту пилоти борили са отмичаром, који је покушао да обори авион. Није искључено ни да је један од пилота хтео да сруши летелицу, а да му се други супротставио - објашњава искусни британски капетан Мајк Вивијен.

Узрок пада египатског авиона могао би да буде и тероризам, у шта је више светских званичника уверено. Истражитељи кажу да постоји могућност да је у летелицу постављена бомба. Они, међутим, нису сигурни где је експлозив унет у "ербас". Авион је пре Париза, у среду ујутру, летео из Асмаре у Еритреји до Каира у Египту. Затим је из Каира одлетео у Тунис, па назад у главни град Египта. Тек онда је одлетео у Париз и у среду увече одатле поново кренуо ка Каиру, али се у четвртак ујутру срушио у Медитеран.

- Бомба је могла да буде постављена у Еритреји, Египту, Тунису или Француској. Ипак, најмање су шансе да се експлозив унесе у летелицу на париском аеродрому "Шарл де Гол", одакле је авион кренуо ка Каиру. Французи су подигли ниво безбедности након терористичких напада у новембру, па истражитељи не верују да је тамо постављена бомба - кажу експерти.

Није искључено ни да је механички квар узрок пада египатског авиона. Истражитељи кажу да је летелица пуштена у употребу 2003. и да је била добро одржавана. Ипак, прегледају техничку документацију и сервисне књиге.

Подсетимо, летелица "Иџиптера" полетела је из Париза у среду у 23.09, а у Каиро је требало да слети у четвртак у 03.15. Авион је прелетео Јадранско море и ушао у грчки ваздушни простор без икаквих проблема. Пилот и копилот последњи пут су се чули са грчким контролорима лета у 02.27 док је авион био код југоисточног грчког острва Карпатос. Звучали су весело и рекли да немају никаквих проблема. Само два минута након што је "ербас" ушао у египатски ваздушни простор нестао је са радара. У том тренутку налазио се 273 километра од египатске обале. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА