Најновије

САДА И ЗВАНИЧНО: Чуркин доставио УН списак турских компанија које раде за терористе

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин упутио је писмо генералном секретару те организације Бан Ки Муну у којем је прецизирао које конкретно турске компаније достављају компоненте за израду експлозивних направа терористичкој организацији Исламска држава.

Виталиј Чркин (Фото: XinHua)

Како се наводи, реч је о компанијама 'Гулташ кима', 'Марикем кимејви ве ендастриел јурунлер', 'Метким', 'Екм губре' и 'Диверсеј кима'. Те компаније су, како је рекао, достављале алуминијумски прах, амонијум-нитрат, водоник перкосид и карбамид терористима ИД-а.
"Анализом основних хемијских елемената коришћених у експлозивним направама које су заплењене од екстремиста у Тикриту (Ирак) и Кобанију (Сирија) сазнали смо да су те компоненте или произведене у Турској или су у Ирак и Сирију стигле без права поновног извоза", указао је Чуркин. Поред тих компонената, утврђено је и да су терористи користили микроконтролоре америчке фирме 'Микрочип технолоџи', транзисторе швајцарског 'СТ Микроелектроникса' и мобилне телефоне компаније 'Нокија'. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА