Најновије

Обамини "дарови" Ханоју

Америчка војска је разорила Вијетнам, оставила смрт и пустош за собом, пре него што се "јуначки" повукла после краха 30. априла 1975. када су вијетнамске снаге ушле у Сајгон и изјуриле их из земље.
После више од четири деценије, ових дана је одлазећи амерички председник Барак Обама боравио у Ханоју и са менаџерима војне индустрије продавао домаћинима много тога из подебелог каталога смрти.
Овом куповином ће моћи да "обнове своје наоружање које потиче још из совјетске ере", обнародовао је Обама у покушају да јавности бар донекле објасни овај заокрет америчке спољне и безбедносне политике у односу на некадашњег непријатеља.
Међутим, независни портали подсећају да је поразу Американаца, поред храбрих вијетнамских ратника, допринело и за то доба модерно совјетско наоружање. Супероружје које су из Кремља у Вијетнам слали Алексеј Косигин и Леонид Брежњев (после Хрушчова који то није хтео прибојавајући се нове кризе попут оне кубанске), жестоко је погађало Американце.
Тако је крајем децембра 1972. (совјетским ракетама) оборен Ф-111, амерички бомбардер бржи од звука. До пролећа 1967. године, из Совјетског Савеза је у Вијетнам допремљена огромна количина војне помоћи (више од три четвртине војне и техничке опреме), пренео је сајт Webtribune.rs. На земљи су имали 2.000 руских тенкова, 7.000 топова, преко 5.000 противваздушних система, а на небу је 30 ловаца МиГ-17 и МиГ-21 "чистило" небо којим је летело 660 авиона САД.
Е сад је Обама (добитник Нобела за мир), дошао на место злочина да би ојачао моћ вијетнамске армије, прижељкујући да то што продаје као путујући трговац домаћини искористе против Кине, у случају сукоба око неколико острва у Јужном кинеском мору која држе Кинези, али право на њих полаже још бар половина земаља у региону.
Познато је да Пентагон преферира посредне ратове - Украјинаца против Руса, Вијетнамаца против Кинеза... Са америчким оружјем би нова генерација вијетнамских бораца могла да направи много проблема Кинезима, уверени су у Вашингтону.
Занимљиво је да су у разговорима вођеним у Ханоју, обе стране биле сагласне да је ова коренита промена спољнополитичке и безбедносне политике у односима две земље, заправо, вид одбране од наводне претње Кине.
Пошто је укинуо забрану испоруке ратне технике комунистима у Ханоју, Обама је у њиховој кући поручио да ће то што Вијетнам сада долази у посед новог наоружања бити важно у случају да та "земља буде морала да се брани".
Из Пекинга је тамошња дипломатија поручила обема странама како се "нада да ће укидање америчког ембарга на продају оружја Вијетнаму помоћи да се очувају мир и стабилност у региону". Ова "бодља" је била довољна, док не стигну авиони, бродови и радари из САД плаћени кредитима које одобрава Вашингтон (око 1,6 милијарди долара).
Обама је Вијетнамцима продао и 100 цивилних авиона боинг 737 за 11,3 милијарде долара, а Џенерал Електрик склопио је уговор о испоруци ветрењача за производњу струје.
Тако највећи непријатељ преко ноћи постаје пријатељ или бар партнер. Извор: Vesti-online.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА