Најновије

ОТИШЛА У СИРИЈУ! Ова Данкиња тамани џихадисте и каже да су лаке мете! (ФОТО)

Млада Данкиња, 23-годишња Џоана Палани, напустила је своју домовину како би се у Сирији пуних годину дана борила на страни Курда против ИД.

Џоана (Фото: Инстаграм)

- Војници ИД су лаке мете и лако их је убијати. Они су фанатици и спремни су жртвовати властите животе у самоубилачким нападима. Но, прави стројеви за убијање су Асадови војници. Они су професионалци, казала је Џоана.
Џоана сада живи у Копенхагену и студира филозофију и политику. Када ју питају зашто је напустила сигурност свога дома и отишла у тако опасну авантуру она одговара: 'То сам учинила да станем у одбрану основних људских права'.
Шок је доживела већ прве ноћи на фронту када је пред њеним очима убијен саборац који је стигао из Шведске.
- Погодио га је снајпер између очију, био је то стравичан призор, испричала је Џоана.
Најпотресније искуство доживела је приликом ослобађања села поред Мосула где су у напуштеној кући пронашли децу која су била заробљена и сексуално искориштавана.

#danmark #summer2016 #cph #living

A photo posted by Joanna Palani (@joannapalani2) on May 21, 2016 at 10:45am PDT

 - Тамо су тукли девојчице, најстарија је имала 16 година. Једна је имала само 11 година и била је трудна. Носила је близанце. На крају је умрла у болници. Сећам се да је доктор неутешно плакао, испричала је Џоана.
- Курди се тамо боре за демократију. Мислим да је то вредно борбе и не би ми било жао да сам због тог циља тамо погинула, прича Џоана, али у разговору за Вајс признала је да је тек прве ноћи схватилашта је заправо чека и колико је све то опасно.
 - Ипак нисам пожелела да сам код куће, рекла је и додала како иако је сада код куће мислима је увек уз оне које је оставила иза себе.

#shootingrange #training #kurdistan #feminism #freedom #peshmarga #serok

A photo posted by Joanna Palani (@joannapalani2) on May 27, 2016 at 4:20am PDT

- Умрла бих за своја уверења и за демократију, за женска права. Међутим, када сам се вратила кући одузет ми је пасош. На тај начин Данска спречава младе да одлазе у Сирији и тамо се боре. Разочарана сам у своју домовину и у оне због којих сам се одлучила да одем у рат, закључила је Џоана.
Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА