Најновије

СКАНДАЛОЗНИ ТАЈНИ ПРЕГОВОРИ САД И ЕУ: Процурели документи открили истину скривену од милијарду људи!

Организација за заштиту животне околине Гринпис објавила је дијелове Трансатлантског трговинског и инвестиционог партнерства ТТИП о којем у тајности преговарају САД и Европска унија. Тврде да Европи након склапања споразума прете нижи стандарди заштите хране и животне околине од оних који важе сада, те да би преговори требало да буду заустављени.

Илустрација (Фото: pixabay)

У Гринпису су огорчени предложеним споразумом о трговинско-инвестиционом партнерству Европске уније и САД. Замерају му давање превелике моћи великим мултинационалним компанијама на штету обичних грађана.
"Ово смо урадили да покренемо јавну расправу. Желимо да расветлимо ове скандалозно нетранспарентне преговоре. Невероватно је да готово милијарду људи у Еуропи и САД не зна ништа о тим преговорима, а коначни договор утицаће на готово све аспекте њихових живота", рекао је Стефан Круг, политички представник Гринписа.
Холандски Гринпис, објавио је 248 страница текста подељених у 13 поглавља, што је отприлике половина целокупног споразума. Документи су датирани почетком прошлог месеца, пре прошлонедељне рунде преговора у Њујорку.

Аустрија против споразума

Аустријски канцелар Вернер Фајман истакао је да Аустрија тренутно засигурно не може дати пристанак споразуму о слободној трговини између ЕУ и САД.
"Моја скептичност према ТТИП се показала оправданом најновијим објавама”, истакао је он у саопштењу поводом објављивања докумената о преговорима у вези са тим споразумом.
Фајман је поручио да се показало да, с правом постојећа забринутост грађана, мора бити схваћена озбиљно. 
Приватни арбитражни судови се морају одбити, а због тога и ТТИП.
Такође, нагласио је, Аустрија неће дозволити минирање социјалних, еколошких и стандарда у области намирница.
"Слабљење наших стандарда не долази у обзир", поручио је и вицеканцелар и министар привреде Рајнхолд Митерленер.
Он је истакао да постоје границе које не смеју бити прекорачене, и да ће Аустрија дати свој пристанак исходу преговора само ако буду обезбеђени високи стандарди и постигнут фер договор.
И министар пољопривреде Андре Рупрехтер поручује да Аустрија неће своју пољопривреду жртвовати зарад споразума о слободној трговини.
Он је подвукао да Европска комисија мора водити оштре преговоре и најавио да је Аустрија спремна да каже "не" ТТИП.
Митерленер је подсетио да, након што се постигне договоре између ЕУ и САД, национални парламенти и Европски парламент морају да гласају о финалном тексту.

Пале су маске

Контроверзни ТТИП због тајне природе преговора о трговачком споразуму између САД и Европе изазива у јавности ватрене препирке, а ватра се управо додатно распламсала након што су исцурили документи о преговорима.
Документи, које је у јавност пустио Гринпис, показују да су преговори на танким ногама, а активисти који се противе ТТИП тврде да споразум неће преживети цурење.
"Сада кад можемо видети сам текст, европски преговарачи немају се више где скрити. Рукавице су скинуте и сада их чека права борба", рекао је за британски Индипендент Џон Хилари из организације "Wар он Wант".
Документи о преговорима, који су процурили, дају назнаке да САД желе да промене регулативни оквир у Европи како би се смањила заштита околине, права потрошача и сличне позиције које ЕУ даје својим грађанима. Представници обе стране изгледа да су стали пред "непомирљивим" разликама које би могле поткопати потписивање овог врло контроверзног споразума, барем према мишљењу активиста.
Документи упућују да САД желе ослабити "принцип предострожности" којима се ЕУ управља у случају потенцијално опасних производа. Америчка је пракса да се су таквим случајевима ризик минимализује, уместо да се избегне, а такво би регулаторно "олакшавање" могло задесити и Европу уколико спразум ступи на снагу.
Надаље, уколико ЕУ жели да мења сличну регулативу, мора о томе обавестити САД и америчке корпорације, што им даје сличан утицај на законодавство као и европским компанијама. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА