Најновије

НАУЧНИЦИ ЗАКЉУЧИЛИ: Људи нису били прва напредна цивилизација у свемиру

Кад се расправља о ванземаљским облицима живота, увек смо се сврставали у два табора - једни који тврде да постоје, а други који кажу да га нема.

Постоје ли ванземаљци? (Фото: Pixabay)

Но недавна студија у часопису Astrobiology проучавала је егзопланете које су откривене у последњих двадесетак година, како би израчунали колико је вероватно да је осим људи постојала нека друга напредна цивилизација. Физичар и астроном Адам Френк који је аутор студије, наводи да су изгледи да се интелигентна цивилизација развила на Земљи, и ни на једном другом месту у свемиру, мањи од 1 према 10 милијарди билиона.

Френк наводи како тај екстремно мали број имплицира да се пре нас врло вероватно развила друга интелигентна и технолошки напреднија врста.

"Гледајте то овако. Пре нашег резултата, неко би рекао да сте песимиста ако тврдите да је вероватноћа развоја цивилизације на другој планети један према билион. Чак и с том проценом, оно што се догодило на Земљи, вероватно се у историји свемира догодило још десетак милијарди пута", појаснио је Френк.

Најпознатији одговор на питање о животу у свемиру је једначина астронома Френка Дрејка која објашњава варијабле које су потребне да би технолошки развијена цивилизација комуницирала с нама. Управо је та једначина утицала и на Френкову, који је с колегом са Универзитета у Рочестеру представио једноставнију верзију.

Иако је вероватноћа да смо сами у свемиру екстремно мала, због великих удаљености у свемиру и несигурности око појмова као што су време, могуће је да никад нећемо моћи комуницирати с другим цивилизацијама. Наша цивилизација је стара 10.000 година и ако типичне цивилизације не трају пуно дуже, велика је вероватноћа да су многе друге изумрле, наводе истраживачи. Извор: 24sata.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА