Најновије

НИЈЕ ВОДКА РАКИЈА, МАДА НОЋАС УДАРА: Ово су чињенице које нисте знали о мајци Русији (ВИДЕО)

Највећа земља на свету има све највеће и најдуже: пруге, језеро, али и Мекдоналдс.

Рускиња (Фото: pixabay.com)

"Где ћеш бајсем на Русију?" Сигурно сте некада чули ову изјаву. Гордо звучи, али у питању су чињенице. Системи и владари су се мењали, али ова земља-гигант већ дуго је један од главних политичких, војних и економских "играча" на планети и - неосвојива је! Питајте Наполеона и Хитлера шта мисле о томе.
 Представљамо вам XX чињеница које можда нисте знали о "мајци Русији":
1. Највећа земља на мапи 
Русија је по површини највећа земља на свету. Укупна површина износи преко 17 милиона квадратних километара и обухвата више од деветине површине Земље. Поређења ради, Русија је 1,8 пута већа од Сједињених Америчких Држава.
2. Најдуже железничке пруге
Транссибирска железничка пруга простире се дуж целе земље, што је аутоматски чини и најдужом пругом на свету. Железница дуга 9.289 километара почиње у Москви, у европском делу Русије, и пружа се преко целог азијског дела земље, све до луке Владивосток на Пацифику. Да бисте прешли целу путању, без стајања, требало би вам 152 сата и 27 минута. Железница ради од 1916. године и још увек се шири.
3. Највећа шума на свету 
Русија не само да је највећа земља на свету, него и земља са највећим шумским подручјем. Русија има 7.762.602 квадратних километара шумовитог земљишта, што износи 45,40 одсто укупне површине ове земље. Поређења ради, та површина велика је попут целог континента Аустралије!
4. Најдубље језеро на свету
Бајкалско језеро у руском планинском региону Сибира старо је 25 милиона година. Поред тога што је вероватно најстарије, оно је и најдубље језеро на свету, са својих 1,637 метара дубине, са дном на 1,285 метара испод нивоа мора. Бајкалско језеро је такође по запремини највеће светско слатководно језеро. Садржи 20 одсто укупне резерве незамрзнуте слатке воде на свету.
5. Највећи „Мекдоналдс“ ресторан
Можда сте мислили да у Русији нема америчких "добара", али - преварили сте се. Русија је дом највећег „Мекдоналдс“ ресторана на свету, са чак 700 места. На дан отварања, у зору 31. јануара 1990. године више од 5.000 дошло је на отварање овог ресторана брзе хране. Током тог дана, „Мекдоналдс“ у Москви поставио је нови светски рекорд послуживши више од 30.000 посетилаца. Људи су стајали у реду више од 6 сати, вољни да међу првима пробају ову „нову“ храну.
6. Држава са највећом производњом нафте у свету (2015.)
Према истраживању које је спровела Међународна агенција за енергију, у 2015. години Русија се нашла на врху листе земаља по производњи нафте у свету. Руска производња у претходној години ишла је и преко 10 ипо милиона барела нафте дневно, што је помогло у испоруци 14,05 одсто од укупне количине нафте у свету. Иако је била суочена са великом финансијском кризом, Русија је још увек на првом месту на листи 10 највећих произвођача нафте у свету. Следе је Саудијска Арабија и САД.
7. Домаћин треће по величини светске Унеско природне баштине
Трећа по величини природна станишта сврстана на листу светске баштине Унеска, за која се сматра да су од изузетне вредности за човечанство, налазе се у Русији. Русија има 10 природних локација на листи и по томе је трећа, после САД (13) и Аустралије (12).
8. Руска престоница Москва је други по величини град у свету по броју милијардера
Упркос порасту код неколико азијских градова, Москва је у 2015. години задржала друго место, са 82 милијардера који бораве у овој престоници. Прво место и даље држи Њујорк.
9. У Русији живи око 10 милиона више жена него мушкараца
Дуго се веровало да је неравнотежа полова резултат великог броја погинулих мушкараца током Другог светског рата. Међутим, иста демографска слика стоји и данас. Мушкарци, шта чекате - навалите!
10. Забране
Строга влада Владимира Путина не штеди никога, од обичног народа, до тајкуна и политичара. Шта су онда ту неки закончићи? На пример: забрана интернет мема, укидање сексуалне едукације, казне за псовање, геј пропаганда и још много тога.
 Срби, уколико нисте, време је да посетите Русију. Макар смо тамо доброшли! Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА