Најновије

ДАВУТОГУЛУ У БАЊАЛУЦИ: Ако некомe овде потече крв!

БАЊАЛУКА - Више од 10.000 људи окупило се данас у Бањалуци на свечаној церемонији отварања обновљене Ферхат-пашине џамије, познате као Ферхадија. Свечаности присуствује и турски премијер Ахмет Давутоглу.

Ахмет Давутоглу у Бањалуци (Фото: Јутјуб)

Турски премијер је оценио да је Ферхадија порука мира свим народима у Босни и Херцеговини (БиХ) и свим грађанима у свету. Он је казао да је БиХ са свим својим народима и свим конфесијама "једно биће и једно срце, а да би њена подела значила дељење једног срца".

"Не може се одвојити Бањалука од Сарајева нити Сарајево од Мостара, никада", оценио је Давутоглу, додавши да се зло које се десило у БиХ, никада више не понови.

Давутоглу је рекао да се отварањем Ферхадије шаље добра порука из Бањалуке у свет, да постоји савест о ономе што је учињено, када је џамија срушена, као и савест која је довела до њене поновне изградње.

"Имате 78 милиона пријатеља у Турској, који су с вама у свакој ситуацији да вас подрже. Кад некоме овде потече крв из носа, код нас крене крв из жиле куцавице. Данас смо овде због лепоте, братсва, свих народа, због БиХ", рекао је турски премијер у оставци.

Он је поменуо и страдале Бошњаке у Сребреници.

На крају свог обраћања, Давутоглу се обратио и покојном Алији Изетбеговићу, наводећи како ће БиХ увек бити јединствена и како ће Турска увек бити уз ту земљу.

Давутоглу је на церемонију отварања Ферхат-пашине џамије дошао са закашњењем, у пратњи супруге.

Добродошлицу званицама упутио је муфтија бањалучки Осман Козлић, који је истакао да је отварање обновљене Ферхадије велики дан за Бањалуку, за суживот, толеранцију и мир.

"Ово је дан радости за Бошњаке Бањалуке, али и за све који овдје данас присуствују", рекао је Козлић и захвалио свима који су помогли обнову Ферхадије.

Верници и гости стигли су у Бањалуку из свих крајева БиХ, о чему сведочи дугачка колона аутобуса.

"Тешко је објаснити колико нам значи данашња свечаност и колико смо срећне што смо овде", казале су две жене које су на отварање дошле из Бановића. Сличне коментаре могли су се чути од већине посетилаца.

Селим Ћосић, који је у Бањалуку дошао из Невесиња каже да је данашња свечаност "велики помак за све људе у БиХ".

Председавајући председништва БиХ Бакир Изетбеговић казао је да је данас изузетан дан.

"Обнова Ферхадије је победа наде и добра. Ову џамију срушила је неколицина лоших људи, а изградили су је многи, у чему су снажно учествовали и представници Срба. У целој БиХ обнављају се цркве и џамије, а то је порука да добро побеђује", истакао је Изетбеговић.

Више од 1.000 полицајаца ангажовано је на обезбеђењу церемоније отварања обновљене Ферхат-пашине џамије у Бањалуци.

Извор: mondo.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА