Најновије

НЕВЕРОВАТНО, АЛИ ИСТИНИТО: Извозимо, па увозимо наше уље из Уједињених Арапских Емирата (ФОТО)

БЕОГРАД - Србија извезла уље за Уједињене Арапске Емирате, а оно се вратило као увоз на наше рафове.

Уље (Фото: Pixabay)

На рафовима српских самопослуга појавило се јестиво уље са етикетама на арапском језику. Како се испоставило, ради се о уљу које је за потребе извоза у Ирак наручила фирма из Уједињених Арапских Емирата од српских произвођача. Ирачани су, међутим, одбили да преузму то уље, па је оно волшебно поново увезено и враћено на рафове српских продавница са декларацијом "увезено из УАЕ".

Компанија Мулк Холдинг из УАЕ је преко фирме Зито у Србији, требало да обезбеди 30.000 тона јестивог уља за тржиште у Ираку. Тако је склопљен уговор са компанијом Викторија оил да, под робном марком "Зито", произведу уље за ирачко тржиште.

Међутим, Ирачани су одбили да купе робу, а најлогичније је, како је потврдио директор фирме Зито Срђан Ђорђевић, било да се сва количина врати на српско тржиште јер је ту и произведено, због чега ће се у Србији лакше и продати.

Викторија оил је одмах по објављивању вести у саопштењу рекла да они не извозе и никада нису извозили уље у Уједињене Арапске Емирате или Ирак.

- Викторија оил је у августу 2015. у оквиру програма производње за друге трговачке марке, произвела и продала уље под марком "Зито" компанији Агро Генесис доо. Имајући у виду да се ради о домаћој трговини, обрачунат је и плаћен ПДВ. Викторија оил нема сазнања о даљем поступању са тим уљем и позива надлежне органе да утврде о ком уљу је реч и на који начин се њиме даље трговало - наводи се у саопштењу ове компаније, која тврди да нема никакве везе са тим што се то уље нашло на српском тржишту.У удружењима за заштиту потрошача тврде да никако није смело да се деси да оно изађе на тржиште без претходне провере и без декларације на српском језику. - Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља је узела узорак ради испитивања, а извештај о испитивању је показао да је производ безбедан. Пошиљка је била намењена, односно извезена у Уједињене Арапске Емирате као њихова донација Ирану, а враћена је због непоштовања рокова испоруке, по писменој изјави подносиоца захтева за повраћај пошиљке - наводе у Министарству пољопривреде. Подносилац захтева за повраћај те пошиљке је, како истичу у овом министарству, била фирма "Житопрерада" доо из Београда, а пошиљка није имала текст декларације на српском језику приликом повраћаја. Петар Богосављевић из Покрета потрошача Београд каже да уље са декларацијом на страном језику није смело да се нађе на тржишту. - Најмање што је требало урадити јесте да се забрани да се то уље нађе на тржишту док се не испита. Инспекција је то морала да забрани - истиче Богосављевић. Он напомиње да је онај ко ставља у промет робу одговоран за то што се десило, али и инспекције, које без обзира у чијој је надлежности овакав случај, од 1. маја по новом Закону о инспекцијском надзору треба да раде координисано. - То није требало да се деси и нема изговора за то - каже Богосављевић. Извор: РТС, Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА