Најновије

Шта знамо о мистериозној планети која би могла да уништи Земљу?

Постојање девете планете, хипотетичког тела које се налази негде на ивици Сунчевог система и два пута је веће од Земље, постало је нешто извесније у јануару ове године.

Земља (Фото: pixabay)

Научници су проценили да ова планета кружи око Сунца на десет пута већој удаљености од Плутона. Научници полако долазе до одговора на питање како гравитација може држати тако далеко тело у једном систему.

У новом раду који је објавио Центар за астрофизику Смитсонијан на Харварду, астрономи Гонђи Ли и Фред Адамс користили су милионе компјутерских симулација како би дошли до три теорије о томе како је настала та планета.

Друга планета "у пролазу" одвукла је девету планету од Сунца. Ова врста интеракције не само да објашњава како се нашла на тако великој удаљености, него и њену чудну елиптичну орбиту. Једини недостатак ове теорије је то што би се у том случају девета планета налазила много даље од Сунчевог система и више му не би припадала.

Једна од могућности је и да је планета некада била ближе Сунцу, али да ју је Јупитер или неки други гасовити џин, попут Сатурна и Нептуна, избацио.

Планета је можда дошла и из другог система, јер је Сунчев систем можда некада у прошлости делио материјал, а можда и планете, сајош неким оближњим системом.

Иначе, Данијел Витмир, професор астрофизике у пензији, тврди да би ова, још непотврђена планета могла да усмери јато комета ка Земљи и на тај начин доведе до масовног изумирања. Он у свом раду на ову тему повезује периодичне догађаје изумирања који су се дешавали на Земљи с непознатом Планетом 9. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА