Најновије

КОМБИНАТОРИКА ЗА НОВУ ВЛАДУ: Руси траже Вучићу да узме социјалисте и Двери-ДСС!

БЕОГРАД - Александар Вучић, актуелни и вероватно будући председник Владе Србије, последњих дана трпи притисак и са истока и са запада око формирања нове владе, а добио је директне сигнале из Москве да у Владу прими и Социјалистичку партију Србије и Српски сабор Двери!

Путин од Вучића тражи да да узме социјалисте и Двери-ДСС (Фото: kremlin.ru)

- Сергеј Жељезнак, потпредседник руске Думе, и један од челних људи владајуће странке Јединствена Русија, који је са Сандом Рашковић Ивић потписао споразум о стратешком заједничком деловању две партије директно је преко дипломатских канала иницирао да у Влади Србије буде коалиција ДСС и Двери. Такође, из Русије стижу сигнали и да СПС мора остати у Влади - открива добро обавештени извор и додаје да би ускоро могао уследити директан позив из Москве српском премијеру.

- Владимир Путин ће вероватно лично да позове Вучића и да од њега тражи да у Влади обезбеди места и за Дачића и за Обрадовића и Санду Рашковић. Шта ће премијер да одлучи не знам, али познато је да он није човек на кога може да се врши притисак. Сасвим је сигурно да ће одлуку о будућем саставу Владе донети у најбољем националном и државном интересу, као и да неће подлећи притисцима без обзира са које стране они долазе - преноси саговорник близак дипломатским круговима.

Оваква сазнања индиректно је потврдио и лидер Двери Бошко Обрадовић, који није директно одговорио на питање да ли би ушао у Владу са СНС-ом, већ је само поручио да је за Владу окренуту Русији. Иначе, велико изненађење у новој влади могли би да буду Братислав Гашић, али не у сектору одбране као што је био, него у неком од економских ресора, затим бивши муфтија санџачки Муамер Зукорлић, као министар за локалну управу, али и нови министар здравља из редова ПУПС-а!

- Карте још нису подељене, још је све неизвесно јер одлуку којом ставља тачку на састав Владе доноси Александар Вучић, али према последњој комбинаторици Гашић и Зукорлић најближи су министарским фотељама. Што се тиче Министарства здравља, Кркобабићев ПУПС заинтересован је за тај сектор, те би они из својих редова могли да „изнедре“ новог министра здраваља - прича извор и додаје да је већ досадашњи министар Златибор Лончар поручио да то министарство није његова дедовина, као и да је крајње нормална ствар да, када се мења Влада, да се мења и министар.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, врло је заинтересован за место на коме је до сада била Јадранка Јоксимовић, односно занима га ресор евроинтеграција. Али, како додаје наш извор, тешко да ће Чеда успети да се докопа тог сектора, јер се у Вучићевим очима актуелна министарка без портфеља, задужена за тај сектор, високо котира због досадашњих резултата.

- Како сада стоје ствари, у будућу владу неће ући ни министарка Зорана Михајловић јер јој је Вучић замерио солирање у обављању министарске функције и „дугачак језик“. Раније су биле и спекулације да су Зоранине амбиције много веће од пуког руковођења министарством - каже извор, додајући да су за сада министри Александар Вулин, Небојша Стефановић и Расим Љајић „сигурни“ као чланови Владе.

Братислав Гашић каже да није чуо да би поново могао да седи у Влади.

- Немам никаве информације о томе, нисам чуо ништа - казао је он. Са друге стране, Мумер Зукорлић каже да постоје реалне могућности да дође до договора између његове политичке странке и будућег мандатара.

- Ту постоји изражена спремност за договоре. Преурањено је говорити о расподели ресора, поготово шта ја нисам изразио жељу, нити ми је у првом плану то што би мени лично било понуђено. То ми је тек на трећем месту. Најпре, занима ме договор око принципа политичке платформе која би уважила обостране политичке оријентације. Битне су ми позиције у Влади које ће омогућити да се отворена питања у Санџаку међу Бошњацима почну решавати. Тек на трећем месту можемо говорити о персоналним решењима и позицијама - казао је Зукорлић. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА