Најновије

УХАПШЕН КУРТИ: Специјалци упали у седиште странке, присталице им претиле!

ПРИШТИНА - Косовска полиција ухапсила је оснивача Покрета Самоопредељење Аљбина Кутрија, који се данас, после говора на протестном скупу у центру Приштине, склонио у седиште своје странке.
Аљбин Курти (фото: Јутјуб принтскрин)

Аљбин Курти (фото: Јутјуб принтскрин)

Самоопредељење је и данашњи протест, као и раније, организовало јер се противи примени бриселских споразума, а посебно формирања Заједнице српских општина. Косовски парламент такође већ месецима блокирају испадима, бацањем сузавца, такође у истом циљу. Иначе, како јавља Танјугов извештач, полиција је ухапсила још неколико лица која су са Куртијем била у седишту Покрета, али засад нема прецизних информација колико је укупно ухапшених. Косовска полиција је претходно саопштила да је имала информацију о томе да ће Курти учествовати на протесту, али да га није ухапсила, како је раније најављивала, да би се избегла да ситауција ескалира. "Имали смо информацију у вези са учешћем на протесту особе за којом је издат налог за хапшење, али на основу процене стања и у циљу избегавања ескалације ситуације, током протеста нисмо предузели мере за његово хапшење. Полиција ће те мере предузети у складу са налогом", наводи се у саопштењу. Иначе, припадници покрета Самоопредељење су путем друштвене мреже Фејсбук саопштили да је полиција у потпуности опколила седиште њиховог покрета. Они су поручили: "Улице су наше, а не полицијске". У међувремену, једна група активиста Самоопредељења је изашла из седишта тог покрета и кренула у правцу приштинске општине, али их је у томе омела полиција. Полиција покушава да удаљи припаднике покрета Самоопредељења, користећи притом "бибер спреј". Неколико припадника Самоопредељења је приведено.
Курти на скупу позвао на уједињење Албанаца
Аљбин Курти, за којим је косовска полиција издала налог за хапшење, говорио је на скупу у центру Приштине који су организовале три парламентарне опозиционе странке. Курти је на почетку обраћања рекао да косовска опозиција неће дозволити формирање Заједнице српских општина и додао да Косово треба да се уједини са Албанијом. Његов наступ окупљене присталице су више пута прекидале скандирањем. Он је рекао да опозиција не може дозволити да "Србија буде на три километра од Приштине", и додао да је Влада Косова уместо уједињења са Албанијом, Косово ујединила са Србијом. Курти је говорио последњи на протесту три странке - Покрета Самоопредељења, Алијансе за будућност Косова и Иницијативе за Косово. Пре њега на скупу испред хотела Гранд у центру Приштине, говорили су лидери тих странака - Висар Имери, Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај. Курти је, такође затражио да се из затвора пусте активисти Покрета Самоопредељење, који су раније ухапшени због изазивања нереда и бацања сузавца у парламенту. Он је позвао на "уједињење Албанаца", тврдећи да то не представља препреку европским интеграцијама. "Нећемо махати овим склепаним заставама које носе трговци националним интересима", рекао је Курти, алудирајући на заставу Косова.
Прочитајте још: 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА